Żyjemy w czasach, w których stres znajduje się tak naprawdę w codzienności każdego z nas. Przyspieszone bicie serca, dreszcze, spłycony oddech lub ucisk w gardle – […]
Ashwagandha należy do ziół adaptogennych. Cóż to właściwie znaczy? Adaptogeny to zioła, lub rośliny które przystosowały się do życia i rozwoju w bardzo trudnych warunkach środowiskowych, […]
Żelazo, podobnie jak jod, cynk i selen, jest niezbędnym składnikiem dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Zarówno jego nadmiar, jak i niedobór, jest bardzo niekorzystny dla prawidłowego funkcjonowania […]
Leptyna jest hormonem, produkowanym głównie przez naszą tkankę tłuszczową. Jej działanie polega na zmniejszaniu łaknienia poprzez interakcję z receptorami znajdującymi się w podwzgórzu. Prawidłowy poziom leptyny […]
Zbilansowana dieta w przypadku chorób tarczycy ma istotny wpływ na dalszy przebieg choroby. Sposób odżywiania może zarówno poprawić samopoczucie i wyciszyć stan zapalny, jak i spowodować, […]
Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za prawidłową przemianę węglowodanów, białek i tłuszczów, co jest niezwykle istotne dla zachowania prawidłowego metabolizmu. Oddziałują na cały organizm m.in. […]
Post jest od dawna znaną i stosowaną praktyką, głównie z powodów religijnych lub braku dostępu do pożywienia. Obecnie ludzie poszczą ze względów zdrowotnych, stosując często formę […]
Spożycie laktozy i/lub glutenu to szalenie popularny temat w obecnych czasach. Dużo mówi się o nich również w kontekście niedoczynności tarczycy. Nietolerancja laktozy występuje u około […]
Insulinooporność definiuje się jako zaburzenie homeostazy glukozy, które polega na zmniejszonej wrażliwości mięśni, tkanki tłuszczowej, wątroby oraz innych tkanek na insulinę pomimo jej prawidłowego lub podwyższonego […]