20 sierpnia 2019
Witamina D w Hashimoto

Witamina D – dlaczego jest ważna przy chorobie Hashimoto

Witamina D jest jedną z najbardziej niedocenianych substancji. Receptory witaminy D znajdują się na komórkach 39 różnych rodzajów tkanek, włączając w to tkankę tarczycy. Forma, w której jest ona […]
24 lipca 2019
Witaminy w hashimoto

Witaminy i pierwiastki w niedoczynności tarczycy i Hashimoto

Aby doprowadzić tarczycę do normy, trzeba zapewnić jej wszystkie substancje do wytworzenia, a następnie zaktywizowania hormonów. Niedoczynność tarczycy spowodowana jest niedoborem lub nieprawidłowym działaniem hormonów tarczycy- […]
8 lipca 2019

Dieta przy niedoczynności tarczycy?

W przebiegu leczenia Hashimoto bardzo dużą rolę odgrywa indywidualna, odpowiednio zbilansowana dieta. Farmakoterapia w niedoczynności tarczycy stanowi ważny element, jednak z reguły jest to za mało […]
4 marca 2019
Dieta przeciwzapalna tarczycy

Dieta, która łagodzi stan zapalny

Choroba Hashimoto to zapalenie tarczycy o podłożu autoimmunologicznym. Zatem, jak w przypadku innych chorób z autoagresji,  jej znamienną cechą jest trwały stan zapalny. Dlatego też w […]
25 lutego 2019

Suplementacja jodem – wskazana czy szkodliwa?

„Jod jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy“ – czy to prawda? To… zależy.  Kluczowym elementem jest tu bowiem rodzaj nieprawidłowości tarczycy z jakim mamy do czynienia. […]
13 lutego 2019

Niedoczynność tarczycy i wysiłek fizyczny

Prawidłowo funkcjonująca tarczyca to klucz do szeroko pojętego zdrowia i witalności organizmu. Odpowiedni poziom jej hormonów determinuje różnicowanie i rozwój tkanek, kształtowanie ośrodkowego układu nerwowego, wzrost […]
7 lutego 2019
ph żołądka a hashimoto

Dlaczego zakwaszenie żołądka jest tak ważne? Szczególnie w chorobie Hashimoto

Prawidłowe pH żołądka to jedna z najistotniejszych kwestii zdrowotnych i aspekt ten bardzo często łączony jest również z chorobą Hashimoto. Sytuacja idealna to poziom zakwaszenia żołądka […]
29 stycznia 2019
suplementacja w hashimoto

N-acetylocysteina (NAC) – „supersuplement“ dla osób z chorobą Hashimoto.

Związek ukrywający się pod enigmatycznym skrótem NAC to nic innego, jak pochodna L-cysteiny – siarkowego aminokwasu, który naturalnie występuje w organizmie.   N-acetyl-L-cysteina jest najlepiej przyswajalną […]
11 stycznia 2019

Kwasy Omega -3. Dlaczego powinny być istotnym elementem dietoterapii choroby Hashimoto?

Ponieważ posiadają szeroko udokumentowane działanie przeciwzapalne, dzięki czemu znacznie wspomagają terapię chorób autoimmunologicznych. Głównym przedstawicielem kwasów omega-3 jest kwas α-linolenowy (ALA) – prekursor długołańcuchowych kwasów tłuszczowych […]