Czy tarczyca może się zregenerować? - Blog o Hashimoto i niedoczynności tarczycy - Thyroset

Czy tarczyca może się zregenerować?

Jak diagnozować choroby metaboliczne?
Jak diagnozować choroby metaboliczne
29 października 2021
Nukleotydy a Hashimoto
Nukleotydy dietetyczne w chorobie Hashimoto. Jaka jest ich rola?
10 listopada 2021


Choroby tarczycy to jedne z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych w naszych czasach. Kiedy mamy do czynienia z zaburzeniami tarczycy, najczęściej możemy usłyszeć o niedoczynności tarczycy, w tym również o niedoczynności w chorobie Hashimoto lub nieco rzadziej o nadczynności tarczycy i chorobie Gravesa-Basedowa. W przebiegu tych chorób nierzadko można zauważyć, że rozmiar gruczołu tarczycowego jest nieprawidłowy.

 

Czy wielkość tarczycy ma znaczenie?

 

Objętość tarczycy mierzona jest przy pomocy badania ultrasonograficznego (USG) i u kobiet powinna wynosić 13-18 ml, a u mężczyzn 25 ml. Powiększony gruczoł tarczycy spowodowany jest zazwyczaj wolem. Wole rozwija się albo z powodu obrzęku całego gruczołu, albo z powodu licznych narośli lub guzków. Podczas gdy niektóre osoby z wolem nie mają żadnych objawów, inne mogą mieć objawy nadczynności lub niedoczynności tarczycy. Również kiedy na USG okazuje się, że gruczoł ma wymiary mniejsze od uznawanych za prawidłowe, konieczna jest dalsza diagnostyka, by ocenić jego pracę. Często zdarza się, że przy małej tarczycy badania krwi na poziom hormonu TSH dają wyniki w normie i wówczas nie ma powodu do niepokoju. Gorzej, jeśli za mniejszą objętością gruczołu idzie jego niedoczynność, czyli liczba produkowanych przez niego hormonów jest zbyt mała i nie zaspokaja potrzeb organizmu. Wtedy należy poszerzyć diagnostykę i zająć się leczeniem chorej tarczycy.

 

Regeneracja tarczycy

 

Standardowym leczeniem niedoczynności tarczycy jest codzienne przyjmowanie leków zastępujących hormon tarczycy. Oczywiście leki często mają skutki uboczne, a zapominanie o zażyciu pigułki może prowadzić do większej liczby objawów. W większości przypadków dodatkowe naturalne środki zaradcze mogą powodować mniej skutków ubocznych i lepiej wpasować się do ogólnego stylu życia. Nie należy odstawiać leku bez porozumienia z lekarzem, jednak można polepszyć pracę tarczycy, dzięki naturalnym metodom. Tarczyca może się zregenerować i odzyskać swoje prawidłowe wymiary, jednak trzeba jej w tym pomóc. Celem naturalnych środków lub medycyny alternatywnej jest naprawienie pierwotnej przyczyny problemu z tarczycą. Problemy z tarczycą czasami zaczynają się w wyniku złej diety, braku składników odżywczych w organizmie lub przewlekłego stresu. Zmiana diety i przyjmowanie suplementów witaminowych i ziołowych to dwa sposoby na poprawę stanu tarczycy. Pewne substancje są kluczowe i wykazują największą skuteczność w regeneracji tarczycy, a należą do nich m.in. selen, witaminy z gruby B oraz dobrej jakości probiotyki. Również pewne zmiany w odżywianiu będą bardzo skutecznym narzędziem, najczęściej mówi się w tym przypadku o eliminacji lub ograniczeniu w diecie glutenu, nabiału oraz białego cukru.

 

 

Selen a regeneracja tarczycy

 

Według National Institutes of Health selen jest pierwiastkiem śladowym, który odgrywa rolę w metabolizmie hormonów tarczycy. Wiele produktów spożywczych zawiera selen, np. tuńczyk, indyk, orzechy brazylijskie, wołowina. Zapalenie tarczycy Hashimoto, w wyniku ataku układu odpornościowego na tarczycę, często zmniejsza podaż selenu w organizmie. Wykazano, że suplementacja tego pierwiastka śladowego pomaga zrównoważyć poziomy tyroksyny u niektórych osób. Ważne jest, aby porozmawiać z lekarzem o tym, ile selenu może być dla Ciebie odpowiednie, ponieważ każda osoba jest inna.

 

Witaminy B a regeneracja tarczycy

 

Niski poziom hormonów tarczycy może wpływać na poziom witamin z gruby B w organizmie. Przykładowo witamina B-12 jest skuteczna w walce z doskwierającym zmęczeniem, które może wywołać niedoczynna tarczycy. Możesz dodać więcej witamin z grupy B do swojej diety za pomocą następujących produktów spożywczych: groszek i fasola, dobrej jakości mięso, szparagi, ziarenka sezamu, jajka.

 

Probiotyki a regeneracja tarczycy

 

Zbadano związek między niedoczynnością tarczycy a problemami z jelitem cienkim. I stwierdzono, że zmieniona motoryka przewodu pokarmowego, często obserwowana przy niedoczynności tarczycy, może powodować przerost bakterii jelita cienkiego (SIBO) i ostatecznie prowadzić do przewlekłych objawów przewodu pokarmowego, takich jak biegunka. Suplementy probiotyczne zawierają żywe, pomocne bakterie, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego żołądka i jelit. Oprócz form suplementów, sfermentowana żywność i napoje, takie kombucha czy kiszonki, zawierają przydatne bakterie kwasu mlekowego.

 

Zdrowe odżywianie a regeneracja tarczycy

 

Cukier i przetworzona żywność mogą prowadzić do zwiększonego stanu zapalnego w organizmie. Zapalenie tarczycy może spowolnić konwersję hormonów tarczycy (FT4 do FT3), a to ma wpływ na pogorszenie objawów w chorobach tarczycy. Ponadto cukier zwiększa poziom energii tylko na krótką metę, a wyeliminowanie go z diety może pomóc w regulacji poziomu energii.

Dieta bezglutenowa to coś więcej niż moda dla wielu osób z niedoczynnością tarczycy. Znaczna liczba osób z chorobami tarczycy ma również celiakię, nietolerancję glutenu lub nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Celiakia to zaburzenie trawienne, w którym gluten wyzwala odpowiedź immunologiczną w jelicie cienkim. Wiele osób z zapaleniem tarczycy Hashimoto i niedoczynnością tarczycy czuje się lepiej po usunięciu z diety pszenicy i innych pokarmów zawierających gluten.

Niektóre osoby z Hashimoto mogą wykazywać nietolerancję IgA (podobną do celiakii) na białka mleka. Wiele z tych przypadków pozostaje niezdiagnozowanych, a kiedy ludzie nadal jedzą te produkty, uszkadzają swoje jelita i pozbawiają się ważnych składników odżywczych. Brzmi to zaskakująco, ale nawet osoby z nadwagą mogą być całkowicie niedożywione i pozbawione składników odżywczych z powodu spożywanych pokarmów. Większość osób z Hashimoto będzie miało pewien stopień przepuszczalności jelit, co sprawia, że układ odpornościowy jest bardziej skłonny do rozpoznawania białek serwatki i kazeiny jako obcych najeźdźców i tworzenia przeciwciał IgG w celu ochrony. Co ciekawe, ostatnie badanie wykazało, że 76 procent osób z Hashimoto, które były testowane na nietolerancję laktozy, uzyskało wynik pozytywny. Kiedy zostali umieszczeni na diecie bezlaktozowej, ich poziom TSH znacznie spadł i okazało się, że wchłaniają leki tarczycowe (L-tyroksynę) skuteczniej niż wtedy, gdy spożywali laktozę. Oznacza to, że spożywanie produktów mlecznych może uniemożliwić działanie hormonów tarczycy, powodując jednocześnie atak autoimmunologiczny na tkankę tarczycy.

 

 

Podsumowanie

 

Jak widać istnieją metody na regenerację chorej tarczycy, najczęściej zniszczonej przez atak ze strony układu immunologicznego. Jest wiele korzyści płynących z zastosowania naturalnego planu leczenia tarczycy. Zatem warto podjąć kroki do wprowadzenia zmian w stylu życia i zadbać o uzupełnienie niedoborów składników odżywczych.

 

Pomóż innym zdobyć wartościową wiedzę. Udostępnij ten artykuł na swoim Facebook’u.

 

 

Bibliografia:
1. K. Wala, K. Zieliński, Z. Zdrojewicz, Rola selenu w patogenezie chorób tarczycy, Medycyna Rodzinna, 21, 2018.
2. J. Gawrychowski, B.Jarząb, Choroby tarczycy i przytarczyc. Diagnostyka i leczenie, 2014.
3. C.Brook, N.J. Marshall, Podstawy endokrynologii, 2000.
4. Ihnatowicz P., Drywień M., Wątor P., Wojsiat J.; The importance of nutritional factors and dietary management of Hashimoto’s thyroiditis. Ann Agric Environ Med. 2020

 

Publikowane na blogu treści są opiniami niezależnych autorów – specjalistów w dziedzinie nauki i dietoterapii. Norsa Pharma Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści zawarte w publikacjach.

 

Kamila Wernicka-Błaszak
Kamila Wernicka-Błaszak
KAMILA WERNICKA-BŁASZAK, DIETETYK, SPECJALISTA ELITE POLSKA, MIŁOŚNICZKA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I HOLISTYCZNEGO PODEJŚCIA DO CZŁOWIEKA. SPECJALIZUJE SIĘ W UKŁADANIU ZDROWYCH, PYSZNYCH I DOPASOWANYCH INDYWIDUALNIE DIET. NA INSTAGRAMIE JAKO @SAMURAJKA_DIETA MOTYWUJE DO ZDROWYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH