Dieta niskowęglowodanowa to dieta, w której zmniejsza się ilość spożywanych węglowodanów, względem zalecanych norm. Węglowodany w diecie zdrowego człowieka powinny wynosić nie mniej niż 210g (45-65% całkowitego dziennego zapotrzebowania na energie). O diecie niskowęglowodanowej mówi się wówczas, kiedy dobowe spożycie węglowodanów ogranicza się do 50g lub mniej. Do grupy produktów węglowodanowych zaliczamy pieczywo, zboża, kasze, ryż, makarony, owoce, ziemniaki, wyroby cukiernicze i słodycze. Czy dieta niskowęglowodanowa to odpowiedni sposób żywienia w niedoczynności tarczycy? Czy przyczynia się ona do szybszej i trwałej utraty masy ciała?
Odpowiedzi na te pytania nie są jednoznaczne. Warto podkreślić, że nie zawsze dieta niskowęglowodanowa musi okazać się sukcesem, gdyż czynniki utrudniające proces odchudzania (takie jak nietolerancje pokarmowe czy często współistniejąca insulinooporność) są bardzo zróżnicowane.
Spis treści
Dieta niskowęglowodanowa charakteryzuje się zwiększoną zawartością tłuszczu (50-60% ogólnej podaży kalorii) oraz białka (20-30% ogólnej podaży kalorii).
Pozostałym źródłem kalorii są węglowodany (koło 10%).
10% węglowodanów w przeciętnej diecie zawierającej 1800 kcal to ok. 45g, co odpowiada około 60g płatków owsianych (tj. około 6 łyżek surowych płatków owsianych) na dobę.
IŻŻ (Instytutu Żywności i Żywienia) oraz WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zalecają dla zdrowej osoby dorosłej dostarczanie 25-35% tłuszczu, 10-15% białka oraz 45-65% węglowodanów.
Dieta niskowęglowodanowa zawiera zdecydowanie mniej węglowodanów, czyli jest dokładnym przeciwieństwem oficjalnych zaleceń żywieniowych.
Dieta niskowęglowodanowa może okazać się skuteczna dla osób, u których dodatkowo stwierdzono zespół metaboliczny. Do zespołu metabolicznego zalicza się m.in insuilmnooponosć oraz cukrzycę typu II. Choć za przyczynę wyżej wymienionych schorzeń uznano nadmierną podaż energii to dieta o zmniejszonej zawartości węglowodanów (zwykle 50g lub mniej) zmniejsza odpowiedź glikemiczną i oporność na insulinę. Ograniczenie ilości węglowodanów w diecie może zapobiegać lub odwracać składowe zespołu metabolicznego oraz cukrzycy typu II.
Można, ale nie jest to pewnik. Najważniejszym kryterium odpowiedzialnym za redukcję masy ciała jest ujemny bilans kaloryczny. Oznacza to, że należy pozyskiwać mniej kalorii z pożywienia niż spala się w ciągu dnia. Przykład: jeśli zapotrzebowanie kaloryczne danej osoby wynosi 1800 kcal, a z diety dziennie dostracza ona 1600 kcal, to pozostałe 200 kcal (1800 -1600 = 200) będą pozyskiwane z tkanki tłuszczowej. Konsekwencją tego będzie redukcja masy ciała.
Osoby stosujące dietę niskowęglowodanową mogą być narażone na zwiększone ryzyko miażdżycy, chorób wątroby oraz kamicy nerkowej (ubytek wapnia z kości). Ponadto, dieta o niskiej zawartości węglowodanów jest uboga w błonnik, niektóre witaminy (głównie te, z grupy B) oraz składniki mineralne. Regularne spożywanie za małych ilości błonnika (<20g/ dobę) może powodować zwolnienie perystaltyki jelit i w konsekwencji nasilać zaparcia, które i tak są częstym objawem u osób z niedoczynnością tarczycy.
Pomóż innym zdobyć wartościową wiedzę. Udostępnij ten artykuł na swoim Facebook’u.
Bibliografia:
Publikowane na blogu treści są opiniami niezależnych autorów – specjalistów w dziedzinie nauki i dietoterapii. Norsa Pharma Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści zawarte w publikacjach.