Niedoczynność tarczycy, w tym choroba Hashimoto – bardzo często łączą się z innymi problemami zdrowotnymi, między innymi z żołądkiem. Jest to związane np. z niskim poziomem kwasu żołądkowego, który często towarzyszy chorobom tarczycy. Badania wykazują, że osoby z chorobą Hashimoto skarżą się na niedobór kwasu solnego, co skutkuje obniżeniem poziomu kwasu żołądkowego, a niekiedy jego całkowitym brakiem. Prowadzi to do licznych konsekwencji zdrowotnych.
Kwas żołądkowy to mieszanina, której na dobę produkowanej jest około 1,5 litra. Sok żołądkowy produkowany jest głównie przez trzy rodzaje komórek: okładzinowe (produkują kwas solny oraz czynnik wewnętrzny), główne (produkują pepsynogen) i śluzowe (ich zadaniem jest produkcja śluzu). Jeśli mówimy o soku żołądkowym, nie jesteśmy w stanie wskazać jednego wiodącego składnika, gdyż każdy pełni niezwykle istotną funkcję. Odczyn panujący w żołądku ma charakter kwasowy i w czternastostopniowej skali pH, może wynosić nawet 1. Odpowiada za to kwas solny, który stanowi nieodłączną część soku żołądkowego.
Kwas solny produkowany jest przez tzw. komórki okładzinowe błony śluzowej żołądka, odpowiada za wiele ważnych funkcji. Kwaśne środowisko jest niezbędne do prawidłowego działania niektórych enzymów trawiennych, a także uniemożliwia rozwój bakterii patogennych, które dostają się do żołądka razem z pożywieniem. Stanowi wówczas pewną barierę i ochronę przed niepożądanymi patogenami. Zbyt mała ilość kwasu solnego może przyczynić się do zachwiania równowagi naturalnej flory bakteryjnej. Pod jego wpływem pęcznieje tkanka właściwa, co znacznie ułatwia proces trawienia na przykład mięsa.
Ponadto kwas solny:
Źle strawione białka stanowią idealną pożywkę dla drobnoustrojów i kolejno przyczyniają się do zachwiania równowagi w jelitach, czyli tzw. dysbiozy jelitowej. Możemy o niej mówić w sytuacji, kiedy bakterii oportunistycznych (patogennych) jest więcej niż probiotycznych.
Stan ten:
Sama dyspepsja – niedokwasota, oprócz szeregu objawów ze strony układu pokarmowego może przyczynić się do: wystąpienia alergii pokarmowych, niedoborów minerałów, np. żelaza, magnezu czy wapnia, powodować osłabienie kondycji włosów i paznokci czy problemów ze skórą, a także przyczyniać się do obniżenia samopoczucia i nastroju. Potęguje to problemy zdrowotne, z którymi borykają się osoby chore na Hashimoto.
Niski poziom kwasu żołądkowego może być wynikiem wielu rożnych sytuacji. Najczęściej wynika on ze stosowania źle zbilansowanej diety wegetariańskiej, lub niskobiałkowej. Ponadto przyczyniać może się do niego stres, niedobór witaminy B12, stany zapalne żołądka, czy przyjmowanie niektórych leków, zwłaszcza Inhibitorów Pompy Protonowej (IPP) czyli popularnych leków na zgagę, a także sama choroba Hashimoto.
Hashimoto to choroba autoimmunologiczna – stan, w którym organizm zaczyna atakować swoją tarczycę. Charakterystyczny dla schorzenia stan zapalny – konsekwentnie niszczy gruczoł i rozregulowuje jego pracę, co przyczynia się do wystąpienia szeregu negatywnych objawów. Kiedy szwankuje tarczyca – konsekwencje są widoczne niemal wszędzie: pojawia się suchość i bladość skóry, osłabia kondycja włosów i paznokci, występują zaburzenia pracy serca, mogą pojawić się zaburzenia miesiączkowania i problemy z płodnością, pogarsza się nastrój, pojawiają się problemy z koncentracją i pamięcią – dodatkowo równie często występują inne schorzenia i choroby współistniejące. Chorobę tę w związku z tym bardzo łatwo pomylić z innymi, wliczając to również zaburzenia psychiczne.
Liczne badania dowiodły, że osoby dotknięte chorobą Hashimoto bardzo często cierpią na niedobór lub całkowity brak kwasu solnego w żołądku. Nic więc dziwnego, że objawy ze strony układu pokarmowego są tak powszechnym zjawiskiem w tej grupie osób. Problemy z trawieniem białek, mogą przyczynić się do wyczerpania organizmu, zaburzeń metabolicznych i osłabienia wchłaniania składników odżywczych, a kolejno również do wystąpienia nadwrażliwości, nietolerancji lub alergii pokarmowych.
Istnieje kilka sposobów, które można wprowadzić do swojej codziennej rutyny, aby przyczynić się zwiększenia ilości kwasu solnego w jelitach. Prawidłowe pH żołądka powinno wynosić 1-1,5. Dobrym pomysłem okazują się:
Oczywiście wszelkiego rodzaju suplementację warto najpierw skonsultować z lekarzem.
Ponadto warto zwrócić szczególną uwagę na proces spożywania posiłków. Istotnym okazuje się wprowadzenie uważności w jedzeniu (tzw. mindful eating).
Dodatkowo, warto postawić w diecie na zwiększenie ilości kiszonych i fermentowanych produktów, zielonych warzyw, przypraw i dodatków, takich jak: imbir, kurkuma, pieprz, chrzan, koper – które działają pobudzająco na proces trawienia.
Przy okazji tego tematu, warto zaznaczyć, że równie niekorzystnym zjawiskiem jest nadkwasota, czyli nadmiar kwasu solnego w żołądku. Jej objawy to: zgaga, kwaśny posmak w ustach, pieczenie za mostkiem czy odbijanie. Nadkwasota może pojawić się jako wynik wysoko przetworzonej diety, nadmiaru alkoholu, stresu lub przyjmowania zbyt dużej ilości leków, np. aspiryny, a także na skutek częstego żucia gum.
Pomóż innym zdobyć wartościową wiedzę. Udostępnij ten artykuł na swoim Facebook’u.
Bibliografia:
Publikowane na blogu treści są opiniami niezależnych autorów – specjalistów w dziedzinie nauki i dietoterapii. Norsa Pharma Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści zawarte w publikacjach.