Czy bisfenol A wpływa na Hashimoto?
7 października 2022Jakie zastosowanie ma czarnuszka w leczeniu choroby Hashimoto?
21 października 2022Kurkuma jest znaną od wieków rośliną o wszechstronnych właściwościach. Najczęściej wykorzystywana jest jako przyprawa w kuchni, natomiast zakres jej dobroczynnych działań jest znacznie szerszy. Na dzień dzisiejszy możemy spotkać ją również w lecznictwie, jako składnik suplementów, a także leków.
Roślina charakteryzuje się intensywnie żółtą barwą i wyrazistym smakiem. Wśród jej dobroczynnych właściwości, wymienić możemy między innymi wsparcie organizmu w chorobie Hashimoto. W jaki sposób? Postaramy się dziś to wyjaśnić.
Spis treści
Kurkuma a kurkumina
Najważniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina (żółty pigment zawarty w kurkumie) – to właśnie ona odpowiada za działanie prozdrowotne, w tym przeciwwirusowe, przeciwzapalne i antybakteryjne. Ponadto kurkumina:
- wykazuje działanie wspierające jelita i układ pokarmowy,
- jako silny przeciwutleniacz, działa antyoksydacyjnie, neutralizując wolne rodniki,
- pobudza procesy naprawcze mózgu – wspierając pamięć i koncentrację,
- obniża poziom cholesterolu,
- posiada działanie przeciwnowotworowe,
- wspiera pracę żołądka oraz jelit,
- zapobiega problemom trawiennym,
- wykazuje również właściwości przeciwdepresyjne,
- co najważniejsze – kurkumina nie wykazuje właściwości toksycznych – można spokojnie spożywać nawet 8 gramów dziennie – bez żadnych konsekwencji zdrowotnych (Nawet taka dawka jest wyjątkowo trudna do przyjęcia – wiązałoby się to ze zjedzeniem aż 160g kurkumy. Dla lepszego zobrazowania: porcja średniej wielkości korzenia kurkumy to ok. 9g).
Te, oraz wiele innych cennych właściwości przyczyniły się do tego, że kurkumina stała się nieocenionym elementem, o który warto zadbać – zwłaszcza w przypadku chorób tarczycy, w tym Hashimoto.
Wpływ kurkuminy na Hashimoto
Istnieje wiele badań, które potwierdzają zasadność stosowania kurkuminy w przypadku chorób autoimmunologicznych, w tym choroby Hashimoto. Nie tylko z uwagi na jej działanie przeciwzapalne, ale także jako bezpieczny składnik niwelujący objawy towarzyszące chorobie. O czym dokładnie mowa?
- dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów kurkumina przyczynia się do obniżenia stresu oksydacyjnego,
- reguluje poziom cytokin TH1 – ich podwyższony poziom jest jedną z przyczyn wystąpienia niedoczynności tarczycy,
- dzięki zdolności do wzmacniania bariery jelitowej, przyczynia się do osłabienia procesu autoimmunologicznego,
- regularnie stosowana obniża toksyczne działanie m.in. rtęci, chromu, miedzi, ołowiu i arsenu,
- przyczynia się do poprawy samopoczucia,
- wspiera odbudowę odporności,
- obniża poziom przeciwciał,
- łagodzi ból i obrzęk,
- przyspiesza przemianę materii,
- poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
- pojawiają się również doniesienia o wpływie kurkuminy na zmniejszenie ryzyka wola tarczycy,
- przeciwdziała mgle mózgowej.
Co zwiększa przyswajalność kurkuminy?
Warto tutaj nadmienić, że kurkumina niestety sama w sobie charakteryzuje się słabą przyswajalnością. Dobrze więc zwrócić uwagę na elementy, które wspierają jej przyswajanie. Na szczęście nie jest to trudne.
- Nawet o 2000% można zwiększyć biodostępność kurkuminy łącząc ją z piperyną, czyli składnikiem czarnego pieprzu.
- Tłuszcz również przyczyni się do zwiększenia przyswajalności kurkuminy.
- Z uwagi na powyższe – dobrym rozwiązaniem jest spożywanie świeżego korzenia kurkumy – dzięki zawartym w korzeniu olejom.
- Dobrze jest znaleźć w diecie miejsce na produkty będące źródłem kwercetyny, takie jak: szpinak, kapusta, czy jabłka – unieszkodliwia ona enzym, który odpowiada za trawienie kurkuminy.
Dawkowanie kurkuminy
Niestety niezwykle trudno jest dostarczyć odpowiednią ilość kurkuminy wyłącznie z pożywienia (a właściwie w postaci przypraw). Dlatego najwygodniejszym rozwiązaniem okazuje się jej suplementacja. Za optymalną dawkę uważa się 1 gram kurkuminy na każde 10 kg masy ciała. Warto zwracać uwagę na to, aby w suplemencie oprócz samej kurkuminy znajdował się również wspomniany wyżej ekstrakt z pieprzu lub kompleks olejowy.
Czy istnieją przeciwwskazania do stosowania kurkuminy?
Tak jak zostało wspomniane wyżej – kurkumina nie wykazuje właściwości toksycznych i w większości przypadków można ją bezpiecznie stosować (zarówno w postaci przyprawy, jak i zachowując granice dawkowania w postaci suplementu).
Są jednak przypadki, w których nie zaleca się jej stosować: u osób ze zwiększoną kwasowością żołądka, posiadających zwiększone ciśnienie śródczaszkowe, chorujących na cukrzycę typu 1 lub wrzody żołądka i oczywiście u osób wykazujących reakcje alergiczne. Z uwagi na efekt przeciwkrzepliwy kurkuminy – należy zachować szczególną ostrożność u osób ze słabym krzepnięciem krwi, a także przed i po operacjach. Nie poleca się również stosowania kurkuminy w wysokich dawkach w trakcie ciąży. Tak jak każdą inną suplementację – należy ją na wstępie skonsultować z lekarzem.
Złote mleko – przeciwzapalny i rozgrzewający napój
Oprócz właściwości prozdrowotnych należy pamiętać, że kurkuma jest również dobrym dodatkiem – zarówno do napoi, jak i koktajli. Świetnie sprawdzi się jesienią i zimą jako element rozgrzewającego tzw. “złotego mleka”. Wystarczy dodać ją wraz z miodem, pieprzem i cynamonem do gorącego mleka lub napoju roślinnego. Taka mikstura będzie działała przeciwzapalnie i rozgrzewająco, przyczyni się również do zwiększenia odporności.
Podsumowanie
Istnieje wiele badań ukazujących dobroczynny wpływ kurkuminy na zdrowie i samopoczucie osób z chorobą Hashimoto. Dzięki swoim dobroczynnym właściwościom wesprze ona organizm na bardzo szerokim polu – zarówno przyczyniając się do zniwelowania stanu zapalnego, jak i ograniczając nieprzyjemne skutki uboczne wynikające z wystąpienia choroby. Warto zatem włączyć kurkumę do swojej codziennej diety lub rozważyć jej dodatkową suplementację – jeśli lekarz nie będzie widział ku temu przeciwwskazań.
Pomóż innym zdobyć wartościową wiedzę. Udostępnij ten artykuł na swoim Facebook’u.
Bibliografia:
- Sylwia Przybylska, „Kurkumina–prozdrowotny barwnik kurkumy“. Probl Hig Epidemiol. 2015; 96(2): 414-420.
- García-Niño WR1, Pedraza-Chaverrí J2. Protective effect of curcumin against heavy metals-induced liver damage. Food Chem Toxicol. 2014 Jul;69:182-201
- Ramírez-Boscá A., Soler A., Carrión Gutiérrez M.A. i wsp.: Antioxidant curcuma extracts decrease the blood lipid peroxide levels of human subjects. Age 1995; 18: 167-169
- Menon V.P., Sudheer A.R.: Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin. Exp. Med. Biol., 2007; 595: 105_25
- Jawa A., Jawad A., Riaz S. H. i wsp. Turmeric use is associated with reduced goitrogenesis: Thyroid disorder prevalence in Pakistan (THYPAK) study. Indian J Endocrinol Metab. 2015; 19(3): 347.
Publikowane na blogu treści są opiniami niezależnych autorów – specjalistów w dziedzinie nauki i dietoterapii. Norsa Pharma Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści zawarte w publikacjach.