Spis treści
Głównym przedstawicielem kwasów omega-3 jest kwas α-linolenowy (ALA) – prekursor długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (LC-PUFA). W wyniku zachodzących przemian enzymatycznych dochodzi do wydłużenia cząsteczki ALA i powstania kwasów: eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA). ALA pochodzi głównie z produktów pochodzenia roślinnego natomiast kwasy EPA i DHA z ryb i owoców morza. Konwersja ALA do EPA i DHA wynosi kolejno u mężczyzn 8%, zaś u kobiet te procesy zachodzą z wydajnością 9%.
Kwasy omega-3 należą do grupy WNKT (wielonienasyconych kwasów tłuszczowych). Niedobory tych tłuszczów w diecie dotyczą aż 96% kobiet z rozpoznaną chorobą Hashimoto. Ze względu na szerokie spektrum działania osoby chore powinny rozważyć wprowadzenie ich do swojej codziennej diety co najmniej w ilości 500mg dziennie.
Wykazano, że dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz ich suplementacja zapobiega wystąpieniu dolegliwości towarzyszących chorobie Hashimoto (cukrzyca typu II, otyłość czy nadwaga), a także łagodzą już istniejące objawy wywołane przewlekłym stanem zapalnym. Liczne badania z wykorzystaniem tych tłuszczów pokazały, że wpływają one korzystnie na:
Najlepszym źródłem kwasów omega-3 w diecie Hashimoto są:
Zawartość EPA i DHA w tłuszczu rybim uzależniona jest od: gatunku ryb, stanu fizjologicznego ryb, pory roku i akwenu połowu. Przykładowo ryby pochodzące z zimnych mórz północnych zawierają więcej EPA, a z południowych więcej DHA. Oprócz tego ryby żyjące dziko posiadają więcej przeciwzapalnych omega-3, a mniej prozapalnych omega-6 w porównaniu z rybami hodowlanymi
Wysoką zawartością kwasów omega-3 charakteryzują się tłuste ryby, takie jak: śledź, łosoś, pstrąg czy makrela. Istotnym źródłem są również owoce morza – homary, małże czy ostrygi.
– olej, lniany, olej arachidowy, olej rzepakowy, olej z pszczelnika mołdawskiego
a w szczególności – nasiona chia, siemię lniane, orzechy włoskie
Należy jednak pamiętać, że zwiększone spożycie kwasów omega-3 wymaga wprowadzenie do diety dodatkowej ilości witaminy E (w celu uniknięcie reakcji wolnorodnikowych pojawiających się w procesie psucia się tłuszczów).
Kliniczne efekty suplementacji wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi ω-3. Jończyk W., Socha P. Standardy Medyczne/Pediatria 2009.T-6: 10-17
Wioleta J. Omeljaniuk, Marek Dziemianowicz OCENA SPOSOBU ŻYWIENIA PACJENTEK Z CHOROBĄ HASHIMOTO BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIV, 2011, 3, str. 428-433
Pomóż innym zdobyć wartościową wiedzę. Udostępnij ten artykuł na swoim Facebook’u.
Publikowane na blogu treści są opiniami niezależnych autorów – specjalistów w dziedzinie nauki i dietoterapii. Norsa Pharma Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści zawarte w publikacjach.