N-acetylocysteina (NAC) – „supersuplement“ dla osób z chorobą Hashimoto.

Kwasy Omega -3. Dlaczego powinny być istotnym elementem dietoterapii choroby Hashimoto?
11 stycznia 2019
ph żołądka a hashimoto
Dlaczego zakwaszenie żołądka jest tak ważne? Szczególnie w chorobie Hashimoto
7 lutego 2019
suplementacja w hashimoto

Związek ukrywający się pod enigmatycznym skrótem NAC to nic innego, jak pochodna L-cysteiny – siarkowego aminokwasu, który naturalnie występuje w organizmie.

 

N-acetyl-L-cysteina jest najlepiej przyswajalną formą tego aminokwasu i co istotne – stanowi kluczowy substrat do produkcji glutationu, czyli związku przeciwutleniającego, odpowiedzialnego m.in. za procesy detoksykacji.

 

Dlaczego suplementacja NAC jest tak istotna w autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy?

 

Niedobór glutationu kojarzony jest bardzo często z podwyższonym  poziomem przeciwciał przeciwtarczycowych. NAC-  związek, który przekształca  się w glutation, nie tylko pomaga zmniejszyć ilość przeciwciał przeciwtarczycowych (neutralizując nadtlenek wodoru), ale ułatwia również leczenie zespołu nieszczelnego jelita i wspomaga odtruwanie organizmu.  Zarówno badania in vitro (fragmenty tkanki tarczycowej)jak i in vivo (na modelach zwierzęcych)  wykazały, że NAC hamuje procesy zapalne wywołujące nieprawidłowości w pracy tarczycy. Suplementacja NAC ważna jest również w sytuacji występowania mutacji w genie MTHFR (skutkująca m.in. zaburzoną detoksyfikacją organizmu).

Dodatkowo wykazano, że NAC znacznie usprawnia odporność organizmu, dzięki czemu przeciwdziała infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym. Aminokwas ten jest ponadto wykorzystywany w sytuacji już pojawiającej się infekcji, ponieważ znacznie skraca czas choroby oraz łagodzi jej skutki, ograniczając także ryzyko powikłań.

Zastosowanie NAC w takich stanach nieprawidłowości organizmu istotnie przyczynia się do wsparcia wątroby, która i tak jest już narażona na obciążenia ze strony przyjmowanych leków. Poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego wpływa także na produkcję cytokin prozapalnych i odpowiedź immunologiczną, wykazuje działanie przeciwutleniające.

We wspomnianych zaburzeniach funkcjonowania organizmu zaleca się zwykle dzienną dawkę 1500-1800 mg.

Wraz z suplementacją tego związku silnie rekomenduje się przyjmowanie także witaminy C. Suplement powinien być zażywany z jedzeniem, najlepiej rano. Nie zaleca się spożywać N-acetylocysteiny na mniej niż 4 godziny przed snem, gdyż ze względu na jej stymulujący wpływ na ośrodkowy układ nerwowy, może prowadzić do bezsenności.

 

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2893665/?tool=pubmed

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3891485/

dr Joanna Wojsiat
dr Joanna Wojsiat
Doktor nauk biologicznych w dyscyplinie biochemia (ze specjalnością neurochemia) Polskiej Akademii Nauk w Warszawie. Autorka wielu publikacji naukowych, popularno-naukowych, monografii, artykułów o tematyce medycznej i dietetycznej. Absolwentka studiów podyplomowych Akademii Leona Koźminskiego w Warszawie na kierunku Prowadzenie i Monitorowanie Badan Klinicznych oraz Dietetyki Sportowej na Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie. Entuzjastka aktywności fizycznej (w szczególności sportów siłowych, wydolnościowych i cross-fit), zdrowego odżywiania, rozsądnej suplementacji i popularyzacji nauki. Obecnie pracuje jako kierownik Badań i Rozwoju w firmie farmaceutycznej zajmującej się tworzeniem żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i specjalistycznych suplementów diety.