Choroby tarczycy a problemy z zasypianiem – jak sobie pomóc?
5 lutego 2021Jak żyć z Hashimoto?
19 lutego 2021
U osób z chorobami tarczycy, w tym Hashimoto, odpowiedni sposób żywienia wraz z farmakoterapią odgrywają istotną rolę w procesie leczenia. Wiele osób, ze zdiagnozowaną niedoczynnością tarczycy zmaga się również z problemem nadmiernej masy ciała i przechodzą na różnego rodzaju diety redukcyjne. Najczęściej w pierwszej kolejności ograniczony zostaje tłuszcz.
Spis treści
Czy trzeba unikać tłuszczu w diecie Hashimoto?
Prawda jest taka, że ilość dostarczanych kalorii z tłuszczu u chorych jak i u osób zdrowych jest taka sama i średnio wynosi ok. 30% dziennego zapotrzebowania na energię.
Jaki tłuszcz wybrać przy niedoczynności tarczycy?
Najważniejsze jest ograniczenie tłuszczów trans, które działają prozapalnie. Ich źródłem są słodycze, twarde margaryny, wyroby cukiernicze, wysokoprzetworzona żywność typu fast-food. Ograniczenie tłuszczów nasyconych, które występują głównie w produktach odzwierzęcych, takich jak np. tłuste mięsa, wędliny, smalec itp., ale można je także znaleźć w dużej ilości w tłuszczu palmowym.
Wytwarzanie hormonów tarczycy zależy w pewnym stopniu od ilości i jakości spożywanego tłuszczu w diecie.
Najlepiej wzbogacić swoją dietę o tłuste ryby i oleje roślinne – oliwę, rzepak, a także olej lniany, z wiesiołka lub z czarnuszki, ponieważ są bogate w kwasy tłuszczowe nienasycone i działają głównie przeciwzapalnie. Jeśli nie jesz lub bardzo rzadko spożywasz ryby, rozważ suplementację preparatami z kwasami DHA i EPA z rodziny ω-3.
Właściwości i korzyści płynące ze stosowania olejów:
OLEJ Z WIESIOŁKA
Jest głównie źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy ω-6: GLA – kwasu gamma linolenowego, LA – kwasu linolenowego, ale zawiera też fitosterole, polifenole, witaminę E oraz przeciwutleniacze.
Działa przeciwzapalnie i wspiera leczenie dolegliwości skórnych (AZS, trądziku, alergii skórnych i łuszczycy). Dzięki obecności fitosteroli poprawia profil lipidowy.
Wspomaga utrzymanie prawidłowej struktury, nawilżenie i elastyczność błon śluzowych i skóry.
Wiesiołkowi przypisuje się właściwości regulujące równowagę hormonalną u kobiet – także może przynieść wiele korzyści przy menopauzie, nieregularnych/bolesnych miesiączkach, PMS i PCOS (Zespole Policystycznych Jajników).
Olej z wiesiołka to bogactwo kwasów ω-6, pamiętaj żeby zadbać o równowagę z kwasami z grupy ω-3 i uzupełnić je w diecie.
Dawka: ok. 1 łyżeczka 5ml dla osoby dorosłej
OLEJ LNIANY
Działanie dzięki obecności dużej ilości kwasów tłuszczowych ω-3 w oleju lnianym jest wielokierunkowe. Zmniejsza procesy zapalne w organizmie, przyspiesza gojenie się ran, poprawia również stan skóry i działa pomocniczo w leczeniu zaparć poprawiając pasaż jelitowy.
Znacząco obniża poziom całkowitego cholesterolu i poziom trójglicerydów, dlatego warto go wdrożyć przy hipercholesterolemii.
Działa korzystnie przy PCOS, ponieważ poprawia wskaźniki insulinooporności, a także poziom całkowitego i wolnego testosteronu.
Udowodniono istotne działanie kardioprotekcyjne – znacząco wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.
Dawka: 15ml oleju – 1 łyżka dziennie
OLEJ KONOPNY
Obecność w oleju konopnym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z bardzo korzystnym stosunkiem kwasów ω-6 do ω-3 (ok. 3:1) i przeciwutleniaczy wiąże się z szeroką gamą korzystnych właściwości: przeciwzapalnymi, przeciwzakrzepowymi i przeciwnowotworowymi.
Udowodniono również wpływ oleju konopnego na poprawę metabolizmu – wspomaga mikroflorę jelitową co wzmacnia prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego.
Kolejną właściwością jest wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu w surowicy krwi oraz działanie hepato- i kardioprotekcyjne.
Bogactwo witamin i składników mineralnych m.in. witaminy A, K, E i B, a także magnezu, wapnia, fosforu oraz cynku pomaga w łatwy sposób uzupełnić niedobory i wspiera funkcjonowanie całego organizmu.
Olej doskonale nadaje się do stosowania zewnętrznego – pielęgnacji skóry i włosów.
Dawka: 1-2 łyżki dziennie
OLEJ Z CZARNUSZKI
Zawiera witaminę E, beta-karoten, biotynę, liczne mikro- i makroelementy oraz antyoksydanty. Jednak najbardziej unikalnym i bioaktywnym obecnym w jego składzie związkiem jest – tymochinon, który ma potencjał antynowotworowy, właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe.
Wpływa także na obniżenie poziomu trójglicerydów, normalizację ciśnienia tętniczego i regulację poziomu cukru we krwi. Wprowadzenie czarnuszki jako dodatku do standardowego leczenia cukrzycy może pozytywnie wpłynąć na poziom glukozy i profil lipidowy krwi.
To także panaceum na problemy żołądkowe, regeneracje błony śluzowej i wątroby.
Naturalnie wpływa na regulację prolaktyny i łagodzi objawy jej nadmiaru tj. np. unormowanie cyklu menstruacyjnego, poprawa libido i złagodzenie zmian trądzikowych.
Działa nie tylko od wewnątrz, ale i może wspomóc leczenie problemów skórnych od zewnątrz – atopie, trądzik, liszaje, łupież to niektóre problemy, z którymi olejek z czarnuszki sobie radzi. Normalizuje wydzielanie sebum – czyli nawilża skórę, ale też działa uelastyczniająco i wzmacniająco.
Wspomóc może w walce z nawracającymi infekcjami górnych dróg oddechowych, dróg moczowo-płciowych, także infekcjami zatok – ale to przy jej sumiennym stosowaniu.
Udowodniono skuteczność czarnuszki w walce z grzybami (Candida Albicans) i pasożytami (np. z przywrami).
Wykazuje działanie immunoprotekcyjne czyli wspierające układ odpornościowy. Obniża stany zapalne, stres oksydacyjny, działa antyhistaminowo i wpływa kojąco na nasz organizm. Dlatego jest idealnym dodatkiem przy terapii chorób o podłożu autoimmunologicznych np. Hashimoto i RZS.
Dawka: 40mg oleju na kg masy ciała.
JAKI WYBRAĆ OLEJ PRZY NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY?
Bardzo ważnym aspektem przy wyborze oleju jest sposób jego produkcji – najwięcej właściwości zdrowotnych znajduje się w oleju tłoczonym na zimno, nierafinowanym i niefiltrowanym. Biologicznie aktywne związki w wspomnianych olejach pełnię swoich właściwości posiadają kiedy olej jest świeży. Ze względu na szybko utleniające się nienasycone kwasy tłuszczowe, ważne jest by nie przechowywać go za długo, bo z czasem traci cenne wartości. Istotne też jest opakowanie – butelka powinna być wykonana z ciemnego szkła i olej powinien być przechowywany w odpowiedniej temperaturze (najlepiej w lodówce). Spożywa się je wyłącznie na zimno.
Pomóż innym zdobyć wartościową wiedzę. Udostępnij ten artykuł na swoim Facebook’u.
Bibliografia:
Hussain, D, A, & Hussain, M, M, Nigella sativa (black seed) is an effective herbal remedy for every disease except death–a Prophetic statement which modern scientists confirm unanimously: A review. Advancement in Medicinal Plant Research 2016; 4 (2): 27, 57.
Kalus U, Pruss A, Bystron J, Jurecka M, Smekalova A, Lichius JJ, Kiesewetter H. Effect of Nigella sativa (black seed) on subjective feeling in patients with allergic diseases. Phytother Res 2003; 17:1209-14.
Mańkowska D, Bylka W, Nigella sativa L.–związki czynne, aktywność biologiczna. Herba Pol, 2009: 55(1), 109-125.
Salem EM, Yar T, Bamosa AO, Al-Quorain A, Yasawy MI, Alsulaiman RM, Randhawa MA. Comparative study of Nigella Sativa and triple therapy in eradication of Helicobacter Pylori in patients with non-ulcer dyspepsia. Saudi J Gastroenterol. 2010 Jul-Sep;16(3):207-14.
Farhangi M, A, The effects of Nigella sativa on thyroid function, serum Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF) – 1, Nesfatin-1 and anthropometric features in patients with Hashimoto’s thyroiditis: a randomized controlled trial. BMC Complementary and Alternative Medicine 2016; 16:471.
Breese McCoy SJ. Coincidence of remission of postpartum Graves’ disease and use of omega-3 fatty acid supplements. Thyroid Res. 2011 Nov 16;4(1):16.
Cant A, Shay J, Horrobin DF. The effect of maternal supplementation with linoleic and gamma-linolenic acids on the fat composition and content of human milk: a placebo-controlled trial. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1991 Dec;37(6):573-9.
Soleimani A, Taghizadeh M, Bahmani F, Badroj N, Asemi Z Metabolic response to omega-3 fatty acid supplementation in patients with diabetic nephropathy: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Clin Nutr. 2017 Feb;36(1):79-84.
Ebrahimi FA , Samimi M , Foroozanfard F , Jamilian M , Akbari H , Rahmani E , Ahmadi S , Taghizadeh M , Memarzadeh MR , Asemi Z . The Effects of Omega-3 Fatty Acids and Vitamin E Co-Supplementation on Indices of Insulin Resistance and Hormonal Parameters in Patients with Polycystic Ovary Syndrome: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2017 Jun;125(6):353-359.
Paschos GK1, Magkos F, Panagiotakos DB, Votteas V, Zampelas A. Dietary supplementation with flaxseed oil lowers blood pressure in dyslipidaemic patients. Eur J Clin Nutr. 2007 Oct;61(10):1201-6
Avelino AP, Oliveira GM, Ferreira CC, Luiz RR, Rosa G Additive effect of linseed oil supplementation on the lipid profiles of older adults Clin Interv Aging. 2015 Oct 22;10:1679-85.
Teh SS, Birch J. Physicochemical and quality characteristics of cold-pressed hemp, flax and canola seed oils Journal of Food Composition and Analysis : an Official Publication of the United Nations University, International Network of Food Data Systems. 2013 May;30(1):26-31.
Publikowane na blogu treści są opiniami niezależnych autorów – specjalistów w dziedzinie nauki i dietoterapii. Norsa Pharma Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści zawarte w publikacjach.