Poznaj bliżej Thyroset. Kapsułka do przyjmowania rano #1 - Blog o Hashimoto i niedoczynności tarczycy - Thyroset

Poznaj bliżej Thyroset. Kapsułka do przyjmowania rano #1

Synergie i antagonizmy w preparatach witaminowo-mineralnych
Synergie i antagonizmy, interakcje w preparatach witaminowo-mineralnych. Czyli o komponowaniu suplementu idealnego.
22 grudnia 2021
Thyroset -kapsułka 2
Poznaj bliżej Thyroset. Kapsułka do przyjmowania w południe #2
5 stycznia 2022
Thyroset - kapsułka 1

Thyroset to specjalnie opracowany, 3-stopniowy zestaw suplementacyjny zawierający najwyższej jakości witaminy, składniki mineralne i kwasy tłuszczowe omega-3. Odpowiednio połączone składniki Thyroset mogą być doskonałym uzupełnieniem diety u osób wymagających szczególnej dbałości o zdrowie tarczycy i prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.

Kapsułka do przyjmowania rano, wraz z pierwszym posiłkiem to kapsułka olejowa. W jej skład wchodzą witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, na nośniku olejowym zawierającym kwasy tłuszczowe omega-3.

Jakie funkcje pełnią poszczególne składniki? O tym dlaczego ich suplementacja jest ważna przy niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto przeczytacie w poniższym artykule.

 

Thyroset – Witamina D

 

Witamina D, uważana dotychczas za czynnik odpowiedzialny za regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej w organizmie oraz utrzymanie struktury kośćca, w ostatnich latach jest badana pod kątem innych jej funkcji w ustroju. Analizy te wskazują na szeroki zakres jej oddziaływań na ludzki organizm. Dowiedziono, że organy docelowe odpowiadają na aktywny metabolit witaminy D poprzez działanie immunomodulacyjne, neuroprotekcyjne,  detoksykacyjne i antyproliferacyjne. Witamina D działa poprzez jej receptory VDR, które zlokalizowane są w wielu narządach: kościach, mięśniach szkieletowych, mózgu, a także komórkach układu immunologicznego.

Niedobory witaminy D towarzyszą zaburzeniom metabolicznym, w tym insulinooporności i otyłości, sprzyjają powstawaniu chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworów. Witamina D ponadto zmniejsza produkcję cytokin prozapalnych i wzmaga wytwarzanie cytokin przeciwzapalnych.

Synteza witaminy D, w dużym stopniu, zależy od ekspozycji na działanie promieni słonecznych, czyli od szerokości geograficznej, a co się z tym wiąże – od kąta padania promieni słonecznych. Analizy przeprowadzone przez badaczy wykazały, że zimą w szerokościach geograficznych poniżej 35° S i powyżej 35° N synteza witaminy D jest istotnie mniejsza. Stosowanie fotoprotekcji znacznie zmniejsza syntezę witaminy D3 zachodzącą w skórze. Badania pokazują, że krem z filtrem 8 SPF zmniejsza syntezę o 97,5%.

U osób ze zdiagnozowaną chorobą Hashimoto, podobnie jak w innych chorobach autoimmunologicznych, stężenie witaminy D we krwi jest znacząco niższe niż u osób zdrowych co potwierdzają przeprowadzone badania. Jedna z prac polskich autorów porusza zagadnienie stężenia we krwi witaminy D w miesiącach letnich u osób z chorobami tarczycy. Przedstawione w tej pracy wyniki wskazują, że u osób z chorobami tarczycy stężenie witaminy D nawet w miesiącach letnich jest poniżej normy. Niedobór witaminy D (< 20 ng/ml) stwierdzono u 12%, a hipowitaminozę (między 20 a 30 ng/ml) u 50,4% pacjentów. Stężenie kalcydiolu było istotnie wyższe u osób, które deklarowały suplementację witaminy D.

Inne badanie na grupie osób ze zdiagnozowanym zapaleniem tarczycy Hashimoto i grupie kontrolnej zdrowych ochotników potwierdziło, że stężenia 25OHD3 są niższe u  osób chorujących niż u osób zdrowych. Ponadto stężenie witaminy D w  surowicy było powiązane z ilością przeciwciał przeciwko peroksydazie tarczycowej (anty-TPO) i przeciwciał przeciwko tyreoglobulinie (anty-TG). Oprócz tego stwierdzono, że wraz z trwaniem choroby stężenie 25OHD3 w  surowicy krwi badanych osób zmniejszało się.

W innych badaniach również zaobserwowano, że spożycie witaminy D przez osoby z chorobą Hashimoto jest zbyt niskie w stosunku do rekomendowanego poziomu (800–2000 IU/dobę w okresie od września do kwietnia dla osób dorosłych).

 

 

Thyroset – Witamina K2 MK7

 

Rola witaminy K zasadniczo kojarzona jest z jej udziałem w procesie krzepnięcia krwi. Jednakże, jej rola jest zdecydowanie bardziej wielokierunkowa.

Witamina K2 w porównaniu z witaminą K1 wykazuje większe powinowactwo do tkanek pozawątrobowych, co determinuje jej zasadnicze kierunki działania.

Witamina K2 odgrywa istotną rolę w mineralizacji kośćca. Jest także bardziej efektywna w zapobieganiu i odwracaniu procesu wapnienia tętnic. Z innych znanych, pozytywnych efektów działania wymienia się również hamowanie reakcji zapalnej oraz udział w proliferacji komórek β-trzustki, uwrażliwianie komórek na insulinę oraz wzrost tolerancji glukozy.

Witamina K w formie  MK-7 jest strukturalnie bliższa naturalnej witaminie K produkowanej przez prawidłową mikroflorę jelitową. Skuteczność witaminy K2 w formie MK-7, mierzona stężeniem białek niekarboksylowanych i wykładnikami osteogenezy, jest wysoka, jej bezpieczeństwo potwierdzono nawet w bardzo dużych dawkach.

 

Thyroset – Witamina E

 

Ze względu na podłoże immunologiczne choroby Hashimoto i stan zapalny toczący się w organizmie zastosowana dieta powinna mieć charakter przeciwzapalny. Autorzy kilku badań wskazali na istotną rolę podwyższonego stresu oksydacyjnego w patogenezie autoimmunologicznego zapalenia tarczycy.  Niedobory witamin antyoksydacyjnych powodują rozwój stresu oksydacyjnego i zaburzają homeostazę, co może prowadzić do strukturalnego i funkcjonalnego uszkodzenia komórek. Reaktywne formy tlenu (ROS), mogą powodować uszkodzenie tarczycy.

L-tokoferol, najbardziej aktywna biologicznie i najbardziej rozpowszechniona forma witaminy E w organizmie, działa ochronnie na błony komórkowe. Jako przeciwutleniacz witamina E działa jako zmiatacz wolnych rodników, hamuje peroksydację lipidów i powoduje wyginięcie singletowego tlenu.

 

Thyroset – Kwasy Omega-3

 

Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne, dlatego suplementacja tymi kwasami stosowana jest przy wielu stanach zapalnych i chorobach autoimmunologicznych. Ponadto  wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 stymulują przemianę T4 w T3 w wątrobie, a także poprawiają wrażliwość tkanek na działanie hormonów tarczycy.

Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) powodują powstanie nowo odkrytych rezwin, które działają przeciwzapalnie i łagodzą stany zapalne. Podaż doustna tych kwasów wpływa na zmianę składu kwasów tłuszczowych komórek odpornościowych, co wpływa również na fagocytozę, sygnalizację komórek T i zdolność prezentacji antygenu.

Ich niedobory w diecie dotyczą aż 96% kobiet z rozpoznanym autoimmunologicznym zapalaniem tarczycy.

Wykazano, że dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz ich suplementacja zapobiega wystąpieniu dolegliwości towarzyszących chorobie Hashimoto (cukrzyca typu II, otyłość czy nadwaga), a także pomaga łagodzić już istniejące objawy wywołane przewlekłym stanem zapalnym. Liczne badania z wykorzystaniem tych tłuszczów pokazały, że wpływają one korzystnie na zmniejszenie epizodów zaburzeń nastroju, stanów depresyjnych, redukcję przewlekłego uczucia zmęczenia i nadmiernej senności, stabilizację zaburzeń gospodarki lipidowej, poprawę kondycji włosów i stanu skóry.

Ze względu na szerokie spektrum działania wspomnianych związków, zaleca się ich wprowadzenie do codziennej diety w ilości co najmniej 500 mg.

 

 

Podsumowanie

 

Przytoczone powyżej liczne badania i dane naukowe potwierdzają zasadność suplementacji tych składników u osób wymagających szczególnej dbałości o zdrowie tarczycy i prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Ich podaż może przynieść nieocenioną korzyść dla funkcjonowania tarczycy i wyrównać istniejące niedobory.

Wszystkie z powyższych składników dobrane są w takiej dawce aby uzupełniać podstawowe niedobory często obserwowane u osób z nieprawidłowościami w funkcjonowaniu tarczycy.

 

Pomóż innym zdobyć wartościową wiedzę. Udostępnij ten artykuł na swoim Facebook’u.

 

 

Piśmiennictwo:

  1. Webb A.R., Kline L., Holick M.F.: Influence of season and latitude on the cutaneous synthesis of vitamin D3: exposure to winter sunlight in Boston and Edmonton will not promote vitamin D3 synthesis in human skin. J. Clin. Endocrinol. Metab. 1988; 67: 373-378.
  2. Matsuoka L.Y., Ide L., Wortsman J. i wsp.: Sunscreens suppress cutaneous vitamin D3 synthesis. Clin. Endocrinol. Metab. 1987; 64: 1165-1168.
  3. Kmieć et al. Vitamin D status including 3-epi-25(OH)D3 among adult patients with thyroid disorders during summer months. Endokrynologia Polska. 2018;69 (6).
  4. Lizis-Kolus K. Ocena wpływu niedoboru witaminy D na przebieg choroby Hashimoto u chorych w  województwie świętokrzyskim [praca doktorska]. Kraków; Uniwersytet Jagielloński; 2015.
  5. Omeljaniuk WJ, Borawska MH. Zawartość witamin w dietach kobiet z chorobą Hashimoto. Bromatol Chem Toksykol. 2011;44(3):539–543.
  6. Booth SL. Roles for vitamin K beyond coagulation. Annu Rev Nutr. 2009;29:89-110.
  7. McCann JC. Vitamin K, an Example of Triage Theory: Is Micronutrient Inadequacy Linked to Diseases of Aging? Am J Clin Nutr. 2009;90(4):889-907. doi: 10.3945/ajcn.2009.27930.
  8. DiNicolantonio JJ et al. The health benefits of vitamin K. Open Heart 2015;2:e000300. doi:10.1136/openhrt-2015-000300.
  9. Yusuke Ohsaki et al. Vitamin K Suppresses the Lipopolysaccharide-Induced Expression of Inflammatory Cytokines in Cultured Macrophage-Like Cells via the Inhibition of the Activation of Nuclear Factor κB Through the Repression of IKKα/β Phosphorylation. J Nutr Biochem. 2010;21(11):1120-6. doi: 10.1016/j.jnutbio.2009.09.011.
  10. A Gigante et al. Vitamin MK-7 Enhances Vitamin D3-induced Osteogenesis in hMSCs: Modulation of Key Effectors in Mineralization and Vascularization. J Tissue Eng Regen Med. 2015;9(6):691-701. doi: 10.1002/term.1627.
  11. R Caluwé et al.Vitamin K2 Supplementation in Haemodialysis Patients: A Randomized Dose-Finding Study. Nephrol Dial Transplant.2014;29(7):1385-90. doi: 10.1093/ndt/gft464.
  12. Philip C. Calder. Omega-3 Fatty Acids and Inflammatory Processes. Nutrients. 2010 Mar; 2(3): 355–374.
  13. Williams C.M., Burdge G., Long-chain n3 PUFA: plant v. marine sources, „Proc. Nutr. Soc.” 2006;65(01):42e50.
  14. Philip C Calder. The relationship between the fatty acid composition of immune cells and their function. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids.2008;79(3-5):101-8.DOI: 10.1016/j.plefa.2008.09.016.
  15. Omeljaniuk W. J., Dziemianowicz M., Ocena sposobu żywienia pacjentek z chorobą Hashimoto, „Bromat. Toksykol.”, – XLIV, 2011, 3, str. 428-433.
  16. Rekomendacje Grupy Ekspertów dotyczące spożycia i suplementacji diety kwasami omega−3 w populacji ludzi dorosłych. Family Medicine & Primary Care Review. 2007;9: 1: 175–177.

 

Publikowane na blogu treści są opiniami niezależnych autorów – specjalistów w dziedzinie nauki i dietoterapii. Norsa Pharma Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści zawarte w publikacjach.

 

Aleksandra Papp
Aleksandra Papp
Z wykształcenia farmaceutka, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Od początku swojej ścieżki zawodowej ukierunkowana na tematy związane z medycyną spersonalizowaną. Główny obszar zainteresowań dotyczy wpływu dedykowanego postępowania żywieniowego na skuteczność terapii lekowych u osób z chorobami rzadkimi, metabolicznymi i autoimmunologicznymi. Zawodowo zajmuje się realizacją multidyscyplinarnych projektów badawczo-rozwojowych dla podmiotów z branży farmaceutycznej i spożywczej.