Thyroset to specjalnie opracowany, 3-stopniowy zestaw suplementacyjny zawierający najwyższej jakości witaminy, składniki mineralne i kwasy tłuszczowe omega-3. Odpowiednio połączone składniki Thyroset mogą być doskonałym uzupełnieniem diety u osób wymagających szczególnej dbałości o zdrowie tarczycy i prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.
Kapsułka do przyjmowania rano, wraz z pierwszym posiłkiem to kapsułka olejowa. W jej skład wchodzą witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, na nośniku olejowym zawierającym kwasy tłuszczowe omega-3.
Jakie funkcje pełnią poszczególne składniki? O tym dlaczego ich suplementacja jest ważna przy niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto przeczytacie w poniższym artykule.
Spis treści
Witamina D, uważana dotychczas za czynnik odpowiedzialny za regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej w organizmie oraz utrzymanie struktury kośćca, w ostatnich latach jest badana pod kątem innych jej funkcji w ustroju. Analizy te wskazują na szeroki zakres jej oddziaływań na ludzki organizm. Dowiedziono, że organy docelowe odpowiadają na aktywny metabolit witaminy D poprzez działanie immunomodulacyjne, neuroprotekcyjne, detoksykacyjne i antyproliferacyjne. Witamina D działa poprzez jej receptory VDR, które zlokalizowane są w wielu narządach: kościach, mięśniach szkieletowych, mózgu, a także komórkach układu immunologicznego.
Niedobory witaminy D towarzyszą zaburzeniom metabolicznym, w tym insulinooporności i otyłości, sprzyjają powstawaniu chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworów. Witamina D ponadto zmniejsza produkcję cytokin prozapalnych i wzmaga wytwarzanie cytokin przeciwzapalnych.
Synteza witaminy D, w dużym stopniu, zależy od ekspozycji na działanie promieni słonecznych, czyli od szerokości geograficznej, a co się z tym wiąże – od kąta padania promieni słonecznych. Analizy przeprowadzone przez badaczy wykazały, że zimą w szerokościach geograficznych poniżej 35° S i powyżej 35° N synteza witaminy D jest istotnie mniejsza. Stosowanie fotoprotekcji znacznie zmniejsza syntezę witaminy D3 zachodzącą w skórze. Badania pokazują, że krem z filtrem 8 SPF zmniejsza syntezę o 97,5%.
U osób ze zdiagnozowaną chorobą Hashimoto, podobnie jak w innych chorobach autoimmunologicznych, stężenie witaminy D we krwi jest znacząco niższe niż u osób zdrowych co potwierdzają przeprowadzone badania. Jedna z prac polskich autorów porusza zagadnienie stężenia we krwi witaminy D w miesiącach letnich u osób z chorobami tarczycy. Przedstawione w tej pracy wyniki wskazują, że u osób z chorobami tarczycy stężenie witaminy D nawet w miesiącach letnich jest poniżej normy. Niedobór witaminy D (< 20 ng/ml) stwierdzono u 12%, a hipowitaminozę (między 20 a 30 ng/ml) u 50,4% pacjentów. Stężenie kalcydiolu było istotnie wyższe u osób, które deklarowały suplementację witaminy D.
Inne badanie na grupie osób ze zdiagnozowanym zapaleniem tarczycy Hashimoto i grupie kontrolnej zdrowych ochotników potwierdziło, że stężenia 25OHD3 są niższe u osób chorujących niż u osób zdrowych. Ponadto stężenie witaminy D w surowicy było powiązane z ilością przeciwciał przeciwko peroksydazie tarczycowej (anty-TPO) i przeciwciał przeciwko tyreoglobulinie (anty-TG). Oprócz tego stwierdzono, że wraz z trwaniem choroby stężenie 25OHD3 w surowicy krwi badanych osób zmniejszało się.
W innych badaniach również zaobserwowano, że spożycie witaminy D przez osoby z chorobą Hashimoto jest zbyt niskie w stosunku do rekomendowanego poziomu (800–2000 IU/dobę w okresie od września do kwietnia dla osób dorosłych).
Rola witaminy K zasadniczo kojarzona jest z jej udziałem w procesie krzepnięcia krwi. Jednakże, jej rola jest zdecydowanie bardziej wielokierunkowa.
Witamina K2 w porównaniu z witaminą K1 wykazuje większe powinowactwo do tkanek pozawątrobowych, co determinuje jej zasadnicze kierunki działania.
Witamina K2 odgrywa istotną rolę w mineralizacji kośćca. Jest także bardziej efektywna w zapobieganiu i odwracaniu procesu wapnienia tętnic. Z innych znanych, pozytywnych efektów działania wymienia się również hamowanie reakcji zapalnej oraz udział w proliferacji komórek β-trzustki, uwrażliwianie komórek na insulinę oraz wzrost tolerancji glukozy.
Witamina K w formie MK-7 jest strukturalnie bliższa naturalnej witaminie K produkowanej przez prawidłową mikroflorę jelitową. Skuteczność witaminy K2 w formie MK-7, mierzona stężeniem białek niekarboksylowanych i wykładnikami osteogenezy, jest wysoka, jej bezpieczeństwo potwierdzono nawet w bardzo dużych dawkach.
Ze względu na podłoże immunologiczne choroby Hashimoto i stan zapalny toczący się w organizmie zastosowana dieta powinna mieć charakter przeciwzapalny. Autorzy kilku badań wskazali na istotną rolę podwyższonego stresu oksydacyjnego w patogenezie autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. Niedobory witamin antyoksydacyjnych powodują rozwój stresu oksydacyjnego i zaburzają homeostazę, co może prowadzić do strukturalnego i funkcjonalnego uszkodzenia komórek. Reaktywne formy tlenu (ROS), mogą powodować uszkodzenie tarczycy.
L-tokoferol, najbardziej aktywna biologicznie i najbardziej rozpowszechniona forma witaminy E w organizmie, działa ochronnie na błony komórkowe. Jako przeciwutleniacz witamina E działa jako zmiatacz wolnych rodników, hamuje peroksydację lipidów i powoduje wyginięcie singletowego tlenu.
Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne, dlatego suplementacja tymi kwasami stosowana jest przy wielu stanach zapalnych i chorobach autoimmunologicznych. Ponadto wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 stymulują przemianę T4 w T3 w wątrobie, a także poprawiają wrażliwość tkanek na działanie hormonów tarczycy.
Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) powodują powstanie nowo odkrytych rezwin, które działają przeciwzapalnie i łagodzą stany zapalne. Podaż doustna tych kwasów wpływa na zmianę składu kwasów tłuszczowych komórek odpornościowych, co wpływa również na fagocytozę, sygnalizację komórek T i zdolność prezentacji antygenu.
Ich niedobory w diecie dotyczą aż 96% kobiet z rozpoznanym autoimmunologicznym zapalaniem tarczycy.
Wykazano, że dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz ich suplementacja zapobiega wystąpieniu dolegliwości towarzyszących chorobie Hashimoto (cukrzyca typu II, otyłość czy nadwaga), a także pomaga łagodzić już istniejące objawy wywołane przewlekłym stanem zapalnym. Liczne badania z wykorzystaniem tych tłuszczów pokazały, że wpływają one korzystnie na zmniejszenie epizodów zaburzeń nastroju, stanów depresyjnych, redukcję przewlekłego uczucia zmęczenia i nadmiernej senności, stabilizację zaburzeń gospodarki lipidowej, poprawę kondycji włosów i stanu skóry.
Ze względu na szerokie spektrum działania wspomnianych związków, zaleca się ich wprowadzenie do codziennej diety w ilości co najmniej 500 mg.
Przytoczone powyżej liczne badania i dane naukowe potwierdzają zasadność suplementacji tych składników u osób wymagających szczególnej dbałości o zdrowie tarczycy i prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Ich podaż może przynieść nieocenioną korzyść dla funkcjonowania tarczycy i wyrównać istniejące niedobory.
Wszystkie z powyższych składników dobrane są w takiej dawce aby uzupełniać podstawowe niedobory często obserwowane u osób z nieprawidłowościami w funkcjonowaniu tarczycy.
Pomóż innym zdobyć wartościową wiedzę. Udostępnij ten artykuł na swoim Facebook’u.
Piśmiennictwo:
Publikowane na blogu treści są opiniami niezależnych autorów – specjalistów w dziedzinie nauki i dietoterapii. Norsa Pharma Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści zawarte w publikacjach.