Zapalenie tarczycy – przyczyny, objawy i leczenie
21 stycznia 2022SIBO a niedoczynność tarczycy
4 lutego 2022
Thyroset to specjalnie opracowany, 3-stopniowy zestaw suplementacyjny zawierający najwyższej jakości witaminy, składniki mineralne i kwasy tłuszczowe omega-3. Odpowiednio połączone składniki Thyroset mogą być doskonałym uzupełnieniem diety u osób wymagających szczególnej dbałości o zdrowie tarczycy i prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.
Kapsułka do przyjmowania wieczorem, wraz z ostatnim posiłkiem zawiera witaminy i składniki mineralne działające synergistycznie względem siebie. Wzajemne synergie wspierają lepsze wykorzystanie tych składników.
Jakie funkcje pełnią poszczególne składniki? O tym dlaczego ich suplementacja jest ważna przy niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto przeczytacie w poniższym artykule.
Spis treści
Cynk
Cynk jest pierwiastkiem śladowym niezbędnym do działania prawie 300 enzymów. Cynk jest również istotnym czynnikiem dla szeregu enzymów zaangażowanych w metabolizm energetyczny.
Dowody naukowe wskazują, że cynk odgrywa kluczową rolę w metabolizmie hormonów tarczycy, w szczególności poprzez regulację aktywności enzymów dejodynaz – enzymy, które przekształcają T4 w T3. Stężenie cynku w surowicy wydaje się również wpływać na poziomy T3, T4 i TSH w surowicy.
Cynk, ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Jego stężenie w surowicy krwi, jest odwrotnie proporcjonalne do ilości przeciwciał przeciwtarczycowych. Ten pierwiastek jest składnikiem białek receptorowych T3, stąd jego niedobór ma wpływ na upośledzone wiązanie hormonów, co powoduje spadek stężenia T3 i T4. Niewystarczająca ilość cynku w organizmie powoduje zmniejszenie tempa metabolizmu hormonów.
Magnez
Magnez ma kluczowe znaczenie dla zdrowia tarczycy ponieważ, jako kompleks Mg-ATP, uczestniczy w produkcji, transporcie i wykorzystaniu energii komórkowej. Odpowiednia ilość energii komórkowej zapewnia syntezę hormonów tarczycy. Ponadto magnez działa przeciwzapalnie i uczestniczy w syntezie glutationu czyli najważniejszego antyutleniacza wewnątrz i zewnątrzkomórkowego. W celu zwiększenia przyswajanie magnezu konieczna jest witamina B6, która została uwzględniona w składzie kapsułki.
Witamina B6 wspiera lepsze działanie magnezu (u pacjentów z bardzo silnym stresem). Jedno z badań, w którym oceniano synergistyczny wpływ magnezu i witaminy B6 wykazało, że zarówno przyjmowanie magnezu w połączeniu z witaminą B6, jak i podaż magnezu, zmniejszyły poziom stresu o około 40% po 8 tygodniach obserwacji. Natomiast u osób z ciężkim stresem oraz niskim stężeniem magnezu, połączenie tych dwóch składników obniżyło zmęczenie o 24% w porównaniu do suplementacji samym magnezem.
Kwas foliowy (glukozamina 5-MTHF)
Kwas foliowy to witamina o wielokierunkowym działaniu biologicznym. Jego podstawowa funkcja polega na przenoszeniu jednowęglowych grup, np. metylowej. Bierze udział w syntezie puryn, pirymidyn, powstawaniu kwasów nukleinowych, metabolizmie niektórych aminokwasów. Pełni znaczącą rolę w tkankach, w których zachodzą podziały komórkowe.
Dieta 16 do 51% Polaków nie pokrywa zalecanego spożycia witaminy B6, B12 i folianów, mimo że średnia dzienna racja pokarmowa zapewnia zalecane dzienne spożycie tych składników. Niewystarczające spożycie witamin B6, B12 i kwasu foliowego może być przyczyną podwyższonego poziomu toksycznej homocysteiny (Hcy) w surowicy. Wszystkie te trzy witaminy odgrywają ważną rolę w procesach przemiany homocysteiny. Foliany biorą udział w przekształceniu homocysteiny w metioninę, zaś witamina B6 jest potrzebna w przemianie Hcy do cysteiny.
Badanie na grupie kobiet z terenu Dolnego Śląska, oceniające podaż kwasu foliowego i witaminy B12 w całodziennych racjach pokarmowych wykazało, że podaż kwasu foliowego i cyjanokobalaminy w całodziennych posiłkach badanych kobiet była niepokojąco niska. Podaż kwasu foliowego była niższa od bezpiecznego poziomu (280 μg), spożycie kwasu foliowego w średniej całodziennej racji pokarmowej wykazano na poziomie 221,5 μg.
Witamina B1
Tiamina, biorąc udział w metabolizmie węglowodanów usprawnia produkcję energii, jest niezbędna w procesie metabolizmu białek i tłuszczów. Bierze udział w uwalnianiu kwasu solnego w żołądku, niezbędnego w procesie trawienia białek. Ponadto witamina B1 jest niezbędna do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym.
Costantini i Pala w swoich badaniach wysunęli hipotezę, że chroniczne zmęczenie towarzyszące chorobom autoimmunologicznym może być wynikiem umiarkowanego niedoboru witaminy B1. Badania przeprowadzone wśród trzech kobiet z Hashimoto, które przyjmowały tiaminę w postaci doustnej lub w zastrzykach, wykazały, że podaż witaminy B1 może prowadzić do częściowej lub całkowitej regresji zmęczenia. Stwierdzono, że łagodny niedobór tej witaminy i związane z tym zmęczenie oraz inne zaburzenia mogą być spowodowane zaburzeniem transportu wewnątrzkomórkowego tiaminy lub nieprawidłowościami enzymatycznymi najprawdopodobniej związanymi z procesem autoimmunologicznym w przebiegu choroby.
Witamina B6
Witamina B6 przyczynia się do konwersji jodu w hormon tarczycy, a jego brak może znacznie pogorszyć niedoczynność tarczycy. Ponadto jest potrzebna do funkcjonowania ponad 100 enzymów. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczy.
Badania dotyczące aktywności osi podwzgórze-przysadka-tarczyca w stosunku do niedoboru witaminy B6 potwierdziły, że niedobór ten może prowadzić do niedoczynności tarczycy, czego rezultatem jest zmniejszona synteza TSH w podwzgórzu.
Jak zostało już wyżej opisane witamina B6 wspiera lepsze działanie magnezu u pacjentów z bardzo silnym stresem.
Według niektórych źródeł niedobory witaminy B6 są zwykle obserwowane u pacjentów z chorobą Hashimoto.
Podsumowanie
Przytoczone powyżej liczne badania i dane naukowe potwierdzają zasadność suplementacji tych składników u osób wymagających szczególnej dbałości o zdrowie tarczycy i prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Ich podaż może przynieść nieocenioną korzyść dla funkcjonowania tarczycy i wyrównać istniejące niedobory.
Wszystkie z powyższych składników dobrane są w takiej dawce aby uzupełniać podstawowe niedobory często obserwowane u osób z nieprawidłowościami w funkcjonowaniu tarczycy.
Pomóż innym zdobyć wartościową wiedzę. Udostępnij ten artykuł na swoim Facebook’u.
Piśmiennictwo:
1. S. Benvenga et al.Nutraceutical Supplements in the Thyroid Setting: Health Benefits beyond Basic Nutrition; Nutrients. 2019 Sep; 11(9): 2214.
2. Prasad AS. Zinc deficiency in women, infantsand children. J Am Coll Nutr. 1996;15:113–120.
3. Konig D, Weinstock C, Keul J, Northoff H, Berg A. Zinc, iron, and magnesium status inathletes: influence on the regulation of exercise-induced stress and immune function.Exerc Immunol Rev. 1998;4:2–21.
4. S.K. Naliwajko et al. Składniki mineralne w diecie pacjentek z chorobą Hashimoto. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. 2011;44:544-549.
5. Hanna Czeczot. Folic acid in physiology and pathology. Postepy Hig Med Dosw.2008; 62: 405-419.
6. Anna Waśkiewicz et al. Dietary intake of vitamins B6, B12 and folate in relation to homocysteine serum concentration in the adult Polish population – WOBASZ Project. Kardiologia Polska. 2010; 68: 3: 275-282.
7. M. Bronkowska, J. Biernat. FOLIC ACID AND COBALAMINE INTAKE IN DAILY FOOD RATIONS OF WOMEN FROM THE REGION OF LOWER SILESIA. ROCZN. PZH 2008; 59: 2: 203-209.
8. Diala W. Abu-Hassan et al. MTHFR gene polymorphisms in hypothyroidism and hyperthyroidism among Jordanian females. Arch Endocrinol Metab. 2019;63/3.
9. Hubert Wolski et al. Coexistence of the 677C>T and 1298A>C MTHFR polymorphisms and its significance in the population of Polish women. Ginekol Pol. 2015;86: 742-747.
10. Kostiukow et al. Autoimmune Diseases and Vitamin Deficiencies on Autoimmune Thyroiditis, With Special Attention to Hashimoto Thyroiditis. Fam Med Med Sci Res. 2018;7:3.DOI: 10.4172/2327-4972.1000232.
11. Markiewicz-Żukowska R, Naliwajko S, Bartosiuk E. The content of vitamins in diets of women with Hashimoto’s disease. Bromat Chem Toksykol. 2011; 44: 539-543.
12. Costantini A, Pala MI. Thiamine and Hashimoto’s Thyroiditis: A Report of Three Cases. J Altern Complement Med. 2014; 20: 208-211.
13. E. Pouteau et al. Superiority of magnesium and vitamin B6 over magnesium alone on severe stress in healthy adults with low magnesemia: A randomized, single-blind clinical trial. PLoSONE. 2018; 13(12): e0208454.
14. Kawicka A., Regulska-Ilow B.: Metabolic disorders and nutritional status in autoimmune thyroid diseases. Postepy Hig Med Dosw. 2015;69:80-90.
Publikowane na blogu treści są opiniami niezależnych autorów – specjalistów w dziedzinie nauki i dietoterapii. Norsa Pharma Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści zawarte w publikacjach.