Co wpływa na wchłanialność witamin i minerałów?
18 lutego 2022Znaczenie suplementacji w chorobach tarczycowych
4 marca 2022Spis treści
Probiotyki i Probiotykoterapia
W dzisiejszych czasach szczególną rolę powinien zajmować temat diety i suplementacji. Należy mieć na uwadze, że spożywanie pokarmów to nie tylko element zaspokojenia głodu, a możliwość odżywienia organizmu, uzupełnienia niedoborów, wpływania na stan zdrowia i samopoczucia.
Nie od dziś wiadomo, że jelita to nasz „drugi mózg”. Odpowiedni stan flory bakteryjnej wpływa na wiele aspektów naszego zdrowia lub jego braku. Wypadające włosy, suchość skóry, trądzik, osłabiona odporność, a nawet obniżone samopoczucie czy brak energii – mogą wynikać z problemów pojawiających się w jelitach, a tutaj kluczową rolę odgrywają… bakterie.
Zaburzenie równowagi pomiędzy korzystnymi i potencjalnie chorobotwórczymi bakteriami prowadzi do dysbiozy jelitowej, czyli naruszenia homeostazy – wewnętrznej równowagi, która odpowiada za prawidłowy stan naszego organizmu.
Co wpływa na osłabienie flory bakteryjnej?
Naruszenie odpowiedniego stanu flory bakteryjnej może wynikać z wielu czynników. Problem może się pojawić po długotrwale (i często niepoprawnie) stosowanej antybiotykoterapii, narażeniu na długotrwały i wyniszczający stres, spożywaniu zbyt dużej ilości przetworzonej żywności z jednoczesnym brakiem odżywczych i wartościowych produktów, a nawet w sytuacji niedostatecznej ilości snu i odpoczynku.
Probiotyki w pożywieniu
Należy tutaj zaznaczyć, że na co dzień możemy dbać o prawidłowy stan naszej flory bakteryjnej stosując odpowiednie praktyki żywieniowe. Probiotyki występują przede wszystkim w fermentowanych produktach mlecznych, kiszonych warzywach i owocach, produktach „na zakwasie” czy winie. Niemniej jednak… niekiedy trzeba dodatkowo wspomóc się odpowiednio dobraną suplementacją.
Probiotyki w postaci suplementu mogą być stosowane podczas antybiotykoterapii, w przebiegu lub zapobieganiu biegunek, w trakcie zapalenia żołądka wywołanego przez Helicobacter Pylori, w przebiegu chorób autoimmunologicznych (takich, jak np. Hashimoto), czy profilaktycznie w stanach zwiększonego zapotrzebowania (osłabienie odporności, przewlekły stres, osłabienie układu pokarmowego nieodpowiedniej jakości dietą itp…)
Choroba Hashimoto
Choroba Hashimoto jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym (grupa chorób, w których nasz układ odpornościowy atakuje i niszczy własne komórki, traktując je jako obce). Choroba ta może być przyczyną zarówno niedoczynności, jak i nadczynności tarczycy, jednak zdecydowanie częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn – z uwagi na współdziałanie estrogenów w tej chorobie. Najczęstsze objawy choroby to: przewlekłe uczucie zmęczenia i rozdrażnienia, zaparcia, obrzęki, suchość skóry, potliwość, wypadające włosy czy nagły przyrost masy ciała. Leczenie Hashimoto nie zawsze jest konieczne – należy regularnie kontrolować TSH oraz badać tarczycę (usg) – jeśli wyniki te nie odbiegają od normy, najpewniej nie zostaną przepisane hormony.
Dieta i probiotykoterapia w chorobie Hashimoto
Przydatna może się okazać probiotykoterapia oraz odpowiedniej jakości dieta. O tej drugiej pisaliśmy już w wielu poprzednich artykułach. Dla przypomnienia, najistotniejszym jest skupienie się na próbie wyciszenia stanu zapalnego, a ponieważ dieta przeciwzapalna nie jest konkretnym schematem, a stylem odżywiania – warto zwrócić uwagę na całokształt diety. Niektóre składniki mogą wpływać na wywołanie bądź pogłębienie stanu zapalnego – z pewnością są nimi cukier, sztuczne dodatki, wysoko przetworzone produkty, a także indywidualnie to, czego Twój organizm nie toleruje. Warto skupić się przede wszystkim na produktach bogatych w składniki odżywcze, warzywach, owocach, produktach pełnoziarnistych, orzechach i tłustych rybach. Poprawa zdrowia jelit jest kluczowym elementem postępowania w przypadku remisji Hashimoto.
Probiotyki w chorobie Hashimoto
Kwestię suplementacji zawsze najlepiej skonsultować z lekarzem prowadzącym i poprzeć ją w miarę możliwości odpowiednim badaniem.
Warto również na początku zaznaczyć, czym różni się probiotyk, prebiotyk i synbiotyk, gdyż w gąszczu informacji można się w tej terminologii pogubić. Otóż…
PROBIOTYKI – to żywe mikroorganizmy, które mają korzystny wpływ na organizm człowieka i na jego zdrowie oraz samopoczucie. Najczęściej są to gatunki: Lactobacillus, Bifidobacterium oraz Saccharomyces. Probiotyki wpływają na równowagę bakteryjną przewodu pokarmowego, zapewniając tym samym jego sprawne funkcjonowanie.
PREBIOTYKI – są to niestrawione składniki pokarmowe, które wpływają na zmiany w aktywności mikroflory – wspomagają namnażanie się bakterii i stwarzają odpowiednie warunki do ich rozwoju. Najczęściej stosowane prebiotyki to między innymi: Inulina, Fruktooligosacharydy, Fruktany, Beta-glukan.
SYNBIOTYKI – to preparaty zawierające w swoim składzie zarówno probiotyk, jak i prebiotyk.
Saccharomyces boulardii
W dzisiejszym artykule szczególną uwagę poświęcamy szczepowi S. boulardii, z uwagi na to, iż ten konkretny probiotyk jest najbardziej skuteczny w przywracaniu równowagi bakteryjnej między innymi po antybiotykoterapii – w przeciwieństwie do większości probiotyków, należy do drożdzy i jest odporny na działanie większości antybiotyków.
Biorąc pod uwagę immunologiczne i ochronne właściwości S. boulardii – w badaniach analizowano ten suplement pod kątem skuteczności w różnych schorzeniach, między innymi w zespole jelita drażliwego, SIBO, chorobach zapalnych jelit, infekcjach dróg moczowych, Boreliozie czy zakażeniach Candida – wszystkie te choroby są częstymi wyzwalaczami lub występują jako współistniejące u osób z Hashimoto. I, mimo iż aktualnie nie ma badań poświęconych wpływowi tego szczepu na zdrowie osób z Hashimoto – biorąc pod uwagę, czynniki wywołujące tę chorobę okazuje się, że S. boulardii może znacząco pomóc w eliminacji niektórych czynników które leżą u podstaw zapalenia tarczycy. Wykazano również, że S. boulardii wzmacnia połączenia między komórkami nabłonkowymi, co pomaga wyleczyć nieszczelność jelit, a także wzmacnia barierę jelitową, poprawiając adhezję komórek. Wszelkie powyższe aspekty są niezwykle istotne w przywróceniu równowagi jelit w przypadku chorób autoimmunologicznych, w tym Hashimoto.
Ponadto, jako suplement, S. boulardii jest zwykle dobrze tolerowany i raczej nie wywołuje skutków ubocznych ze strony układu pokarmowego.
Podsumowanie
Mikrobiota jelitowa odgrywa znaczącą rolę w metabolizmie składników odżywczych, syntezie niektórych witamin, poprawie trawienia, stymulacji układu odpornościowego, czy hamowania rozwoju chorobotwórczych drobnoustrojów, a jej dysbioza istotnie wpływa na pogorszenie wielu aspektów naszego zdrowia i samopoczucia – dlatego niepodważalnym jest odpowiednie zadbanie o jej prawidłową kondycję. W Twojej diecie nie powinno brakować produktów naturalnie bogatych w probiotyki i prebiotyki, natomiast niekiedy wskazanym będzie dodatkowa suplementacja – zarówno witamin i minerałów, jak i odpowiednich probiotyków. W tym przypadku zawsze najlepiej skonsultuj swoje wątpliwości z lekarzem lub dietetykiem.
Pomóż innym zdobyć wartościową wiedzę. Udostępnij ten artykuł na swoim Facebook’u.
Bibliografia:
- Carlson J.L., Erickson J.M., Lloyd B.B., Slavin J.L., Health Effects and Sources of Prebiotic Dietary Fiber, Current Developments in Nutrition 2018, 2(3).
- Tsai Y.L., Lin T.L., Chang C.J. i wsp., Probiotics, prebiotics and amelioration of diseases. Journal of Biomedical Science 2019, 26(3).
- Szajewska H, Kolodziej M. Systematic review with meta-analysis: Saccharomyces boulardii in the prevention of antibiotic-associated diarrhea. Aliment Pharmacol Ther. 2015;42(7):793-801. doi: 10.1111/apt.13344.
- Kollaritsch H, Holst H, Grobara P, Wiedermann G. Prophylaxe der Reisediarrhöe mit Saccharomyces boulardii. Ergebnisse einer plazebokontrollierten Doppelblindstudie [Prevention of traveler’s diarrhea with Saccharomyces boulardii. Results of a placebo controlled double-blind study]. Fortschr Med. 1993;111(9):152‐156.
- García-Collinot G, Madrigal-Santillán EO, Martínez-Bencomo MA, et al. Effectiveness of Saccharomyces boulardii and Metronidazole for Small Intestinal Bacterial Overgrowth in Systemic Sclerosis. Dig Dis Sci. 2020;65(4):1134‐1143. doi:10.1007/s10620-019-05830-0
- Köhling H.L., Plummer S.F., Marchesi J.R., Davidge K.S., Ludgate M; The microbiota and autoimmunity: their role in thyroid autoimmune diseases. Clin Immunol. 2017;183:63-74.
Publikowane na blogu treści są opiniami niezależnych autorów – specjalistów w dziedzinie nauki i dietoterapii. Norsa Pharma Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści zawarte w publikacjach.