Spożywanie alkoholu przy problemach z tarczycą - Blog o Hashimoto i niedoczynności tarczycy - Thyroset

Spożywanie alkoholu przy problemach z tarczycą

Wpływ Hashimoto na odchudzanie
Hashimoto a odchudzanie
7 maja 2021
Euthyrox - substytucyjna terapia w niedoczynności tarczycy
Euthyrox, najważniejsze informacje o substytucyjnej terapii w niedoczynności tarczycy syntetycznym hormonem tarczycy
21 maja 2021


Alkohol jest jednym z najczęściej spożywanych substancji psychoaktywnych na świecie. Dostępność alkoholu oraz jego mocne zakorzenienie w tradycji i kulturze sprawiają, że łatwo sięgamy po kieliszek po ciężkim dniu. Jednak wpływ alkoholu na organizm nie pozostaje obojętny. Na toksyczne działanie alkoholu etylowego narażone są w szczególności wątroba i nadnercza, ale przy nadmiernym spożyciu napojów alkoholowych zaburzeniu mogą ulec również funkcje tarczycy.

 

 

Wpływ alkoholu na tarczycę

 

Tarczyca jest gruczołem, który reguluje metabolizm poprzez produkcję hormonów. Dwa główne hormony tarczycy – T3 i T4 wpływają na funkcje większości narządów. Stąd tak istotna jest rola tego gruczołu dla zdrowia całego organizmu. Chociaż sporadyczne sięgnięcie po alkohol prawdopodobnie nie spowoduje trwałego uszkodzenia tarczycy, regularne spożywanie napojów wyskokowych może stać się poważnym zagrożeniem dla zdrowia. U osób długotrwale pijących alkohol może znaczne obniżyć poziom aktywnej formy hormonu tarczycy – T3. Wolna, mniej aktywna forma hormonu – T4, aby stała się biodostępna dla organizmu potrzebuje udziału selenu i cynku. Alkohol, zaburzając wchłanianie tych składników, hamuje prawidłową konwersję hormonów. Skutkować to może niedoczynnością gruczołu tarczowego i takimi objawami jak zmęczenie, senność, przybieranie na wadze, wypadanie włosów czy problemy z koncentracją.

 

Wpływ alkoholu na układ odpornościowy

 

Wydajny układ immunologiczny to podstawa w zapobieganiu i zwalczaniu wielu chorób i nieprawidłowości. Częste spożywanie alkoholu może osłabiać układ odpornościowy, zwiększając podatność na infekcje wywołane przez bakterie i wirusy. Picie napojów alkoholowych prowadzi do stresu oksydacyjnego, związanego ze zmniejszeniem zasobów witamin i minerałów niezbędnych do walki z intruzami. Alkohol etylowy zaburza również pracę wątroby, w szczególności zdolność wątroby do filtrowania i usuwania toksyn z organizmu. Niedostateczna detoksykacja szkodliwych substancji powoduje wzrost stanów zapalnych w ciele. Przy jednoczesnym osłabieniu systemu odpornościowego doprowadzić to może do rozwoju chorób o podłożu autoimmunologicznym, w tym Hashimoto.

Z drugiej jednak strony istnieją badania wykazujące, iż niewielkie lub umiarkowane (do 1-2 lampki dziennie) spożywanie napojów alkoholowych bogatych w polifenole, może nieść korzyści zdrowotne. Do takich napojów zalicza się przede wszystkim czerwone wino zawierające antyoksydant resweratrol, bardzo korzystny dla układu krążenia. Jednak należy pamiętać, że całkowite stężenie resweratrolu w czerwonym winie wynosi średnio 2mg/l (między 0,5mg/l a 5,8mg/l). Nie jest to dawka, która przyniosłaby korzyści lecznicze przy umiarkowanym spożyciu czerwonego wina.

 

 

Zachowaj umiar

 

Istnieje powiedzenie, iż to dawka czyni truciznę. Pamiętaj więc o umiarze – dwie lampki wina wypitego okazjonalnie nie powinny nieść dużego zagrożenia, o ile nie masz ku temu żadnych przeciwwskazań medycznych. Sięgając po alkohol wybieraj ten, który przyniesie korzyści zdrowotne. Lepszym wyborem będzie zatem lampka czerwonego wytrawnego wina niż kolorowy drink ze słodzonym napojem. Jeżeli jednak Twoja tarczyca nie funkcjonuje prawidłowo zachowaj ostrożność, bowiem alkohol może obniżyć stężenie hormonów tarczycy we krwi. Chcąc wesprzeć układ odpornościowy lepiej zrobić to innymi sposobami niż wino obfitujące w polifenole. Nieprzetworzona i różnorodna dieta bogata w owoce i warzywa dostarcza odpowiednią ilość antyoksydantów. Resweratrol występuje między innymi w ciemnych winogronach, z których czerwone wino jest produkowane. Warto zadbać również o jakość i ilość snu oraz redukować nadmiar stresu, co przyczyni się do lepszej regeneracji organizmu. W przypadku problemów z wątrobą, pracą jelit czy wchłanianiem składników odżywczych najlepiej jest zachować pełną abstynencję.

 

Pomóż innym zdobyć wartościową wiedzę. Udostępnij ten artykuł na swoim Facebook’u.

Bibliografia:

  1. Balhara YP, Deb KS. Impact of alcohol use on thyroid function. Indian J Endocrinol Metab. 2013 Jul-Aug; 17(4): 580–587.
  2. Valid P, et al. Effects of light to moderate alcohol consumption on thyroid volume and thyroid function. Clinical Endocrinology 68(6):988-95; 2008.
  3. Javier R, et. al. Moderate alcohol consumption and the immune system: A review. British Journal of Nutrition 98; October 2007.

 

Publikowane na blogu treści są opiniami niezależnych autorów – specjalistów w dziedzinie nauki i dietoterapii. Norsa Pharma Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści zawarte w publikacjach.

 

 

Małgorzata Judek-Bobowska
Małgorzata Judek-Bobowska
dietetyk kliniczny, specjalistka Elite Polska, pasjonatka holistycznego podejścia do zdrowia i psychodietetyki. Autorka bloga malgorzatajudek.pl, gdzie dzieli się wiedzą z zakresu żywienia wspierającego psychikę, psychodietetyki, pracy z ciałem i emocjami oraz diet roślinnych. Terapeutka MBCT (Terapii Poznawczej Opartej na Uważności) w trakcie certyfikacji.