Remisja w Hashimoto – co to i jak ją osiągnąć?
13 października 2023Hashimoto a goitrogeny. Czy musisz je wykluczyć z diety?
27 października 2023
Choroba Hashimoto jest jedną z tych chorób, której wystąpienie niesie za sobą duże prawdopodobieństwo pojawienia się innych współistniejących. Osoby z zapaleniem tarczycy niejednokrotnie często zmagają się z innymi chorobami na tle autoimmunologicznym, problemami z odpornością, trawieniem czy pracą układu nerwowego. Przy niedoczynności pacjenci ponadto często skarżą się na zaburzenia ostrości wzroku, suchość gałki ocznej, czy męczliwość wzroku. Z czego wynikają te niedogodności?
Spis treści
Tarczyca
Tarczyca – z pozoru niewielki gruczoł, jest odpowiedzialna za pracę tak naprawdę całego organizmu. Jest odpowiedzialna za wytwarzanie hormonów takich jak trójjodotyronina (T3) i tyroksyna (T4), wpływających na przemianę materii i gospodarkę wapniowo-fosforanową (kalcytonina). To właśnie między innymi jej dobra kondycja przyczynia się do naszego dobrego samopoczucia, prawidłowej ilości energii, czy prawidłowej pracy innych układów i narządów. Z kolei jakiekolwiek zaburzenia w jej obrębie – to prosta droga do wystąpienia wielu schorzeń – nie tylko związanych bezpośrednio z samą pracą tarczycy. Nieleczone choroby tarczycy prowadzą również do zachwiania gospodarki hormonalnej w organizmie, nieprawidłowej przemiany materii, a także pojawienia się problemów z funkcjonowaniem układu nerwowego i pokarmowego.
Choroby tarczycy
Według najnowszych badań choroby tarczycy dotyczą już 20-30% Polaków. Natomiast wiele osób przez długi czas w ogóle nie zdaje sobie sprawy z ich posiadania. Winić za to można mnogość niespecyficznych objawów, które bardzo łatwo pomylić z innymi zaburzeniami. Wśród najczęściej występujących chorób tarczycy wyróżniamy: niedoczynność i nadczynność, zapalenie typu Hashimoto, wole i guzki tarczycy, które nie zdiagnozowane lub nieleczone mogą przyczynić się do rozwoju nowotworu.
Objawy chorób tarczycy
Zaburzenia gruczołu tarczycowego objawiają się w zależności od rodzaju choroby w różny sposób. W przypadku niedoczynności bardzo często obserwujemy:
- wahania wagi
- zaburzenia nastroju
- problemy z pamięcią i koncentracją
- suchość skóry
- wypadanie włosów
- osłabienie kondycji paznokci
- zimne dłonie i stopy
- nadmierną męczliwość
- zaburzenia lękowe
- zaparcia
Z kolei w przypadku nadczynności:
- zwiększona potliwość
- wahania nastrojów – z przewagą nerwowości i drażliwości
- kołatania serca, tachykardia
- problemy ze snem
- przyspieszone tętno
- szybka utrata masy ciała
- powiększenie obwodu szyi
- przyspieszona perystaltyka jelit
- częste oddawanie moczu
Choroba Hashimoto z kolei najczęściej przybiera postać objawów towarzyszących niedoczynności tarczycy.
Zaburzenia wzroku przy chorobach tarczycy
Bardzo częstym objawem występującym zarówno w niedoczynności, jak i nadczynności tarczycy (choć nie mówi się o tym za wiele) są zaburzenia wzroku.
W nadczynności tarczycy znacznie częściej pojawiają się zmiany w obrębie powiek – charakterystyczne są:
- retrakcja powiek z objawem Dalrymple’a, jest to patologiczny objaw występujący najczęściej w chorobie Gravesa-Basedowa. Z uwagi na wzmożone napięcie układu współczulnego i skurczu mięśnia Müllera (mięsień oczodołowy) – szpara oczna nadmiernie się rozszerza, co powoduje objaw podobny do wytrzeszczu (natomiast w odróżnieniu od niego gałka oczna jest tylko nieznacznie wysunięta ku przodowi).
- objaw Graefego, który objawia się opóźnionym obniżaniem się powieki górnej w stosunku do gałki ocznej przy patrzeniu w dół oraz
- objaw Kochera, czyli charakterystyczny wytrzeszcz oczu i efekt przestraszonych oczu – powstaje w wyniku zaburzonej koordynacji ruchu powieki górnej i gałki ocznej – objaw ten można bardzo łatwo sprawdzić. Badanie polega na obserwacji reakcji pacjenta na unoszenie palca w odległości 30 cm. Pacjent wówczas stara się śledzić palec, ale nie będzie w stanie zrobić tego prawidłowo z uwagi na to, że powieka uniesie się szybciej niż gałka oczna.
W przypadku niedoczynności tarczycy głównymi problemami w obrębie narządu wzroku są suchość gałek ocznych, zaburzenia ostrości wzroku, czy szybsza męczliwość wzroku, a także łzawienie oczu, pieczenie i ból.
Warto tutaj zaznaczyć, że zarówno zaburzenia pojawiające się w wyniku nadczynności, czy niedoczynności ustępują wraz z postępem leczenia choroby podstawowej (w większości przypadków).
Jak sobie pomóc?
Z pozoru błahy problem, taki jak suchość czy szybsza męczliwość oka, mogą przysporzyć wiele problemów w codziennym funkcjonowaniu o ile w porę o to nie zadbamy. Większość problemów z zaburzeniami wzroku mija wraz z postępem leczenia choroby podstawowej (czyli w tym wypadku chorób tarczycy). Dlatego jakiekolwiek niepokojące sygnały – nawet z pozoru mające niewiele wspólnego z gruczołem tarczycy, warto skontrolować i poddać się odpowiednim badaniom. Im szybsza diagnoza, tym szybszy powrót do pełni zdrowia i lepszego samopoczucia. Oczywiście można dodatkowo podczas leczenia wspierać zdrowie oczu naturalnymi metodami, co z pewnością pomoże przetrwać ten trudniejszy okres.
Suplementacja, dieta, styl życia
W przypadku zaburzeń wzroku, jak i problemów z męczliwością, czy suchością oka – warto przyjrzeć się swojej diecie i zwrócić uwagę na składniki, których możemy dostarczać w zbyt małej ilości – a tym samym przyczyniać się nieświadomie do pogłębienia problemu. Odpowiednio zbilansowana dieta przyczyni się nie tylko do ogólnej poprawy samopoczucia, czy zachowania dobrej sylwetki, ale może również istotnie wpłynąć na jeden z ważniejszych narządów zmysłów, jakim są nasze oczy. W takiej diecie nie powinno zabraknąć:
- witaminy A (beta karotenu) – zwalczającej wolne rodniki (które mogą przyczyniać się do pogorszenia wzroku),
- witaminy C – która wpływa na wzmocnienie naczyń krwionośnych i odżywianie tkanek oka,
- cynku, manganu, selenu i miedzi – składniki biorące udział w wytwarzaniu rodopsyny (światłoczułego barwnika, wpływającego między innymi na redukcję wolnych rodników),
- antocyjanów – czyli barwników naturalnego pochodzenia znajdujących się między innymi w aronii, czarnej porzeczce, borówkach czy jagodach,
- luteiny i zeaksantyny (naturalnie występujących w siatkówce oka), które stanowią swego rodzaju parasol ochronny dla oka – ochraniając przed promieniowanie. Luteina w dużej ilości dostępna jest w żółtkach jaj, jarmużu, czy brukselce, z kolei zeaksantyna głównie w pomarańczowych i zielonych warzywach,
- kwasów omega 3, które wspierają zatrzymanie procesu starzenia oka, czy ograniczają objawy związane z zespołem suchego oka; duże ilości kwasów tłuszczowych omega 3 znajdziemy w tłustych rybach morskich czy orzechach włoskich,
- odpowiedniej ilości wody! Zbyt mała ilość płynów wypijanych w ciągu dnia również znacząco może przyczynić się do pogorszenia jakości wzroku.
Preparatem zdecydowanie godnym rozważenia jest ,Thyroset’ od Norsa Pharma.
To trzystopniowa formuła obejmująca starannie wyselekcjonowane witaminy, składniki mineralne i kwasy tłuszczowe omega-3. Zawiera składniki przeznaczone do uzupełniania diety osób wymagających szczególnej dbałości o zdrowie tarczycy i prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. W przypadku dużych niedoborów czasem niezbędna będzie dodatkowa suplementacja. Warto udać się na konsultację do dietetyka. Jeśli uzna on za konieczne dostarczenie konkretnych składników w formie dodatkowej suplementacji – dostosuje również odpowiednie preparaty i dawkowanie.
Co szkodzi oczom?
Warto tutaj również zaznaczyć, że tak samo ważne jest unikanie produktów, które mogą przyczyniać się do pogorszenia wzroku. Są nimi produkty wysoko przetworzone, zawierające duże ilości cukru i kwasów tłuszczowych typu trans. Ponadto negatywny wpływ na nasze oczy ma również dym tytoniowy, a także spędzanie zbyt dużej ilości czasu przed monitorami. Tak jak w przypadku niedoboru witamin – wpływ na pogorszenie jakości widzenia może mieć również ich nadmiar. Dlatego zawsze, każdą suplementację warto skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.
Podsumowanie
Choroby tarczycy bardzo często niosą za sobą ryzyko pogorszenia widzenia i powstawania zaburzeń wzroku. Najczęściej mijają one wraz z postępem leczenia choroby podstawowej. Natomiast już w trakcie pojawienia się niepokojących sygnałów ze strony oczu można wprowadzić praktyki, które mogą okazać się wspierające w tym trudnym okresie. Odpowiednia ilość wypijanych płynów, dobrej jakości dieta (bogata w składniki odżywcze wspierające wzrok) czy regularne przerwy w pracy przed komputerem to z pewnością techniki, o które należy dbać jeszcze przed pojawieniem się problemów. Zdecydowanie łatwiej bowiem zapobiegać, niż leczyć.
Pomóż innym zdobyć wartościową wiedzę. Udostępnij ten artykuł na swoim Facebook’u.
Bibliografia
- Kotwas, Składniki pokarmowe wpływające na stan narządu wzroku, „Ophtha Therapy”, 2017.
- Fife, Zdrowe oczy, Białystok 2016.
- Kański J., Bowling B. Okulistyka kliniczna. Wydawnictwo Elesevier Urban & Partner. Wrocław 2013.
- Grosvenor T. Optometria. Wydawnictwo Elesevier Urban & Partner. Wrocław 2011
- Z gabinetu dietetyka – żywienie w chorobach tarczycy. Kargulewicz A. Food Forum. Nr 4(50)/2022, 10-14
- Current Diagnosis and Management of Graves’ Disease. Subekti I, Pramono LA. Acta Med Indones. 2018 Apr;50(2):177-182. PMID: 29950539
Publikowane na blogu treści są opiniami niezależnych autorów – specjalistów w dziedzinie nauki i dietoterapii. Norsa Pharma Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści zawarte w publikacjach.