O chorobie Hashimoto

Choroba Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, która związana jest z długotrwałym leczeniem usprawniającym pracę tarczycy. Objawy niedoczynności tarczycy, która jest skutkiem stanu zapalnego powstającego w chorobie, mogą rozwijać się niepostrzeżenie przez lata. Niektóre z nich bywają mylnie zrzucane na karb nieprawidłowego żywienia i stylu życia. Są to na przykład: przewlekłe zmęczenie, problemy z metabolizmem, gorsza kondycja skóry, włosów i paznokci. Obserwuje się także związek pomiędzy niedoczynnością tarczycy i chorobą Hashimoto, a zaburzeniami miesiączkowania i niepłodnością.
 

 

 

Niedostateczne wytwarzanie hormonów tarczycy oraz wpływ podwyższonego stężenia przeciwciał wpływa na ogólny stan organizmu oraz rozwój chorób współistniejących. Zaburzenia funkcjonowania pracy tarczycy wpływają na pracę innych narządów, ponieważ wszystkie są ze sobą ściśle połączone. Dlatego też organizm dotknięty tym schorzeniem wymaga całościowego podejścia terapeutycznego by przywrócić homeostazę (równowagę) swojego funkcjonowania.

Najczęściej występujące zaburzenia związane z pracą tarczycy to:

  • zaburzenia metabolizmu węglowodanów, insulinooporność, cukrzyca,
  • nadwaga i otyłość, spadek podstawowej przemiany materii nawet o 30%, wzrost ilości receptorów dla insuliny w tkance tłuszczowej do 70%,
  • zła kondycja skóry, włosów, paznokci
  • niepłodność, zaburzenia owulacji i niedobór progesteronu,
  • zaburzenia układu krążenia, wzrost poziomu frakcji LDL cholesterolu, trójglicerydów, homocysteiny, białka C-reaktywnego oraz ciśnienia tętniczego krwi, obniżenie poziomu frakcji HDL cholesterolu
  • zaburzenia gęstości mineralnej kości, trzykrotnie większe ryzyko złamań szyjki kości biodrowej i czterokrotnie wyższe − kręgosłupa,
  • depresja, wahania nastroju
  • inne choroby o podłożu autoimmunologicznym, jak reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń trzewny, cukrzyca typu I i celiakia.

Dieta w Hashimoto

Chociaż dobrze zbilansowana dieta pozwala dostarczyć wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiednich ilościach, nie zawsze to założenie sprawdza się w praktyce. Wiele czynników może zaburzać ich prawidłową absorpcję w jelicie, co skutkuje znacznymi niedoborami niezbędnych witamin i minerałów. Jednym z nich może być obniżony metabolizm osób dotkniętych chorobą Hashimoto, który nie pozwala na pełnowymiarową ekstrakcję witamin i minerałów z przyjmowanych pokarmów. Dlatego najnowsze badania dowodzą, że kluczem do prawidłowego funkcjonowania osób dotkniętych tą chorobą jest prawidłowa i zbilansowana suplementacja.

Podaż białka stanowiącego...
Podaż białka stanowiącego 15−20% wartości energetycznej diety.
Pełnowartościowe białko jest źródłem aminokwasu egzogennego – tyrozyny, będącego wyjściowym substratem do syntezy podstawowego hormonu tarczycy − tyroksyny (T4).
Tłuszcze, głównie pochodzenia roślinnego (oleje, orzechy i nasiona), dostarczające 25−30% wartości energetycznej diety. Szczególnie istotna jest podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które pobudzają wątrobę do przemiany T4 w T3, zwiększając metabolizm ustroju oraz wrażliwość komórek na hormony tarczycy. Synteza hormonów tarczycy może zależeć od ilości i jakości tłuszczu w diecie. Warto ograniczyć podaż nasyconych kwasów tłuszczowych.
Węglowodany złożone stanowiące 50−70% wartości energetycznej diety oraz odpowiednia podaż błonnika pokarmowego na stałym poziomie, ze względu na wpływ na wchłanianie leków wraz z pełnoziarnistymi produktami zbożowymi oraz warzywami i owocami. Osobom z niedoczynnością tarczycy często towarzyszy insulinooporność, stąd zaleca się produkty o niskim indeksie glikemicznym oraz ograniczenie węglowodanów łatwoprzyswajalnych.

Odpowiednio dobrane witaminy i mikroelementy wykazują działanie holistyczne wobec całego organizmu, przyczyniając się znacznie do poprawy jego funkcjonowania.