Euthyrox, Letrox, Novothyral, Tirosint Sol – czym się różnią leki na tarczyce?
5 stycznia 2024Wpływ chorób tarczycy na libido u kobiet i mężczyzn
22 marca 2024
Alkohol to niestety powszechny napój w dzisiejszych czasach. Często podczas wizyt lekarskich z ust pacjentów pada pytanie: “A co z alkoholem? Mogę?”. Trunek ten dla wielu osób jest nieodłącznym elementem spotkań towarzyskich, rodzinnych uroczystości, a także sposobem na wieczorne ,rozluźnienie i odstresowanie się’. Picie alkoholu nie pozostaje bez wpływu na kondycję organizmu. Jak spożywanie alkoholu może wpływać na nasz układ hormonalny? Czy jest się czego obawiać? W tym artykule dowiesz się jaki wpływ niesie za sobą alkohol na różnego rodzaju hormony w naszym organizmie.
Spis treści
Alkohol a hormony płciowe
W badaniach wykazano, że nadmierne spożywanie alkoholu może prowadzić do zaburzeń w wydzielaniu hormonów płciowych u mężczyzn oraz kobiet.
Spożywanie alkoholu bowiem zwiększa poziom estrogenu. Dzieje się tak poprzez zwiększenie konwersji testosteronu do estrogenu oraz spowolnienie jego rozpadu w wątrobie.
Nadmiar estrogenów w organizmie może przyczynić się u kobiet do zwiększenia prawdopodobieństwa wystąpienia raka piersi, a także powoduje zaburzenia w cyklu miesiączkowym. Zauważa się również zwiększone stężenie hormonu – prolaktyny.
U mężczyzn natomiast kosztem zwiększenia poziomu estrogenów zmniejsza się poziom testosteronu, co negatywnie wpływa na płodność (m.in zmniejszone wytwarzanie plemników) i ogólne samopoczucie w ciągu dnia.
Alkohol a poziomu hormonu stresu (kortyzolu)
Alkohol powoduje zwiększone uwalnianie kortyzolu w organizmie. Długotrwały wysoki poziom kortyzolu może powodować trudności z zasypianiem, jak i bezsenność. Zwiększa ryzyko nadciśnienia, a także cukrzycy. Długotrwałe podwyższenie kortyzolu może także osłabić układ odpornościowy, co zwiększa ryzyko infekcji. Występować mogą także zaburzenia nastroju oraz skłonności do depresji.
Alkohol a Układ RAA (renina-angiotensyna-aldosteron)
Nadmierne spożywanie alkoholu zwiększa również aktywność układu renina-angiotensyna-aldosteron. Układ ten jest odpowiedzialny przede wszystkim za fizjologiczną regulację gospodarki wodno-elektrolitowej oraz ciśnienia tętniczego krwi. Prowadzi to do wystąpienia nadciśnienia krwi oraz zaburzenia w gospodarce wodno-elektrolitowej, co skutkuje nieprawidłowymi stężeniami wody i elektrolitów w naszym organizmie odpowiedzialnych za prawidłowe jego funkcjonowanie. W takiej sytuacji mogą wystąpić następujące objawy: zmęczenie, bóle głowy, osłabienie koncentracji, gorsza pamięć, zaburzenia rytmu serca.
Alkohol a hormony trzustki
Alkohol jest odpowiedzialny za uszkodzenia trzustki – zwłaszcza jej komórek β. Alkohol posiadając wysoki indeks glikemiczny indukuje wyrzut insuliny z trzustki. Nagły zwiększony poziom insuliny wywołuje hipoglikemię, co sprawia, że czujemy się zmęczeni, rozdrażnieni, nabieramy ochoty na zjedzenie pokarmów zasobnych w węglowodany proste. Długotrwałe wysokie stężenie insuliny w organizmie, wpływa również na inne narządy m.in. funkcje nerek, serca i naczyń krwionośnych jak również na metabolizm tłuszczów. Zaburzony metabolizm tłuszczów przyczynia się z kolei do późniejszego wystąpienia nadwagi i otyłości.
Długotrwałe spożywanie dużych dawek alkoholu może przyczynić się nawet do powstania OZT (Ostrego Zapalenia Trzustki), czy PZT (Przewlekłego Zapalenia Trzustki).
Alkohol a Wątroba
Jak wiadomo to głównie na barkach wątroby spoczywa detoksykacja organizmu, a co za tym idzie “trucizna” alkoholowa ląduje właśnie tam. Powoduje to uszkodzenie komórek wątroby. Naruszeniu ulega funkcjonowanie osi podwzgórze-przysadka-tarczyca. Wątroba odgrywa istotną rolę w metabolizmie hormonów tarczycy, a także w konwersji tyroksyny (T4) do trójjodotyroniny (T3), która to jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. W przypadku uszkodzenia wątroba nie jest w stanie prawidłowo spełniać swoich licznych funkcji, co z kolei ma wpływ na wiele narządów.
Uszkodzenie wątroby powoduje również wyższe stężenia FSH i LH, co również niesie za sobą negatywne skutki w kontekście płodności.
Alkohol a żołądek
Alkohol silnie pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Za pobudzenie wydzielania soku żołądkowego odpowiada hormon – gastryna. Nadmierne wydzielanie tego hormonu w przewodzie pokarmowym skutkuje stałą nadkwaśnością soku żołądkowego, co w konsekwencji jest przyczyną uszkodzenia błony śluzowej żołądka i tworzenia się wrzodów.
Alkohol a dopamina (hormon szczęścia)
Umiarkowane spożycie alkoholu może zwiększyć wydzielanie dopaminy w organizmie. Dopamina jest neuroprzekaźnikiem odpowiadającym m.in za poczucie szczęścia i przyjemności. Jednak przy nadmiernym spożyciu alkoholu mózg przystosowuje się i sukcesywnie zmniejsza jej wydzielanie. Alkohol powoduje wysoki wyrzut dopaminy, jednak jest to sytuacja chwilowa. Z biegiem czasu alkohol może spowodować gwałtowny spadek poziomu dopaminy, co powoduje, poczucie głębokiego smutku, a nawet depresji. Niesie to za sobą chęć spożycia większej ilości alkoholu, co ma podwaliny w późniejszym uzależnieniu.
Podsumowanie
Najnowsze badania nie pozostawiają wątpliwości – alkohol ma negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ważne jest zatem, aby spożywać go z umiarem lub podjąć decyzję o abstynencji. Dzięki temu unikniemy wielu problemów, które indukuje nadmiar alkoholu we krwi.
Wpływ alkoholu na hormony – podsumowanie:
- podwyższenie poziomu kortyzolu
- podwyższenie poziomu estrogenów, prolaktyny, FH i LH
- zmniejszenie poziomu testosteronu
- zwiększenie poziomu gastryny
- zwiększenie poziomu insuliny
- zaburzenie konwersji hormonów tarczycy T4 do T3
- zwiększenie aktywności układu Renina-Angiotensyna-Aldosteron
- chwilowe zwiększenie ilości dopaminy (hormonu szczęścia)
Bibliografia:
- Ochwanowska E., Witek B., Kumański K., Alkohol a hormony, Wydawnictwo Kosmos, Tom 61, (2012), Numer 1 (294), 67–76
- Dembele K., Nguyen K. H., Hernandez T. A., Nyomba B. l., 2008.Effects of ethanol on pancreatic beta-cell death: interaction with glucose and fatty acids. Biol. Toxicol. 25, 141–152.
- , Kisakol G., Kaya A., 2003. Low serum total thyroxine and free triiodothyronine in patients with hepatic encephalopathy due to non–alcoholic cirrhosis. Swiss. Med. Wkly. 133, 210–213.
- Leyton M., Alcoholism Could Be Linked to a Hyper-Active Brain Dopamine System, 1-Aug-2013 3:30 PM EDT, McGill University
Publikowane na blogu treści są opiniami niezależnych autorów – specjalistów w dziedzinie nauki i dietoterapii. Norsa Pharma Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści zawarte w publikacjach.