Brainfog czyli inaczej mgła mózgowa to stan, który może dotykać każdego bez względu na wiek. Co ciekawe nie jest to funkcjonujący termin medyczny. Definiowany jest jako zespół objawów, związanych z zaburzeniami organizacji, interpretacji wrażeń zmysłowych a także zaburzeniami percepcji.
Przyczyn takiego stanu może być wiele. Mówi się, że duży wpływ na powstanie brainfog ma zaburzenie działania neuroprzekaźników w naszym mózgu oraz układzie nerwowym. W tym przypadku wyróżniamy 4 niezwykle ważne hormony, które mają na to wpływ. Należą do nich:
Hormony te w mózgu pełnią istotną rolę. Są odpowiedzialne za nasz nastrój w ciągu dnia czy też zdolność do przyswajania informacji. Ich poziom może ulegać zmianom w zależności od prowadzonego przez nas trybu życia, spożywanych pokarmów i przyjmowanych leków. Niewielkie zmiany w stężeniach tych hormonów prawdopodobnie odpowiedzialne są za wystąpienie mgły mózgowej.
Stały podwyższony poziom dopaminy odpowiada za pobudzenie. Z takim stanem mamy do czynienia w efekcie przewlekłego stresu co prowadzi do eksploatacji organizmu ponad normę. Wpływa to również na obniżenie poziomu serotoniny – hormonu szczęścia.
Poziom serotoniny w mózgu wpływa na zachowania impulsywne i apetyt oraz odpowiada za nasz nastrój. Serotonina jest syntetyzowana z produktów bogatych w tryptofan, szczególnie w przypadku kiedy łączy się go z węglowodanami w posiłku. Do źródeł tryptofanu należą: brązowy ryż, drób, fasola, orzechy, nasiona, gotowane ziemniaki czy soja.
Kolejnym ważnym aspektem jest poziom acetylocholiny, który to ma wpływ na rozwój choroby Alzheimera. Na poziom wpływa ilość choliny i fosfatydylocholiny w codziennej diecie. Z ich niedoborem można spotkać się dość często, ponieważ z powodu prewencji chorób takich jak chociażby choroby sercowo-naczyniowe czy nadciśnienie zaleca się ograniczenie ilości cholesterolu w diecie. Produkty, które go zawierają często są bardzo dobrym źródłem choliny. Do takich produktów należy chociażby żółtko jaja. Inne produkty bogate w cholinę to wątroba, ryby, drób, orzechy, szpinak i soja. Acetylocholina powstaje z choliny, która zaś powstaje z przemian lecytyny. Dlatego warto wzbogacić dietę również o produkty bogate w lecytynę: drożdże, orkisz czy zarodki pszeniczne.
Kwas Gamma-aminomasłowy (GABA) jest neuroprzekaźnikiem, który blokuje nadmierny przepływ informacji. Ma korzystny wpływ na pamięć, zmniejsza podatność na stres i zmniejsza napięcie nerwowe. Do źródeł kwasu glutaminowego, który przekształca się do kwasu GABA w organizmie należą produkty tj. ryby, wołowina, drób czy jaja.
Wśród innych przyczyn wymienia się zbyt małą ilość snu, nadmiar cukrów rafinowanych (duże wahania poziomu insuliny po posiłku nie mają korzystnego wpływu na pracę mózgu), odwodnienie organizmu, czy też zaburzenia genetyczne. Należy do nich także nieprawidłowa dieta i tak do pokarmów, które w szczególny sposób mają wpływ na wystąpienie brainfog należą – strączki, gluten, nabiał – szczególnie ten bogaty w kazeinę, salicylany i dodatki spożywcze. Warto sprawdzić czy organizm dobrze je toleruje.
Jedną z głównych przyczyn wystąpienia mgły mózgowej są stany zapalne występujące w organizmie oraz stany związane ze stresem oksydacyjnym. Za wystąpienie stresu oksydacyjnego w organizmie jest odpowiedzialny brak równowagi pomiędzy reaktywnymi formami tlenu a zdolnością organizmu do ich szybkiej detoksykacji. Pozostając w wysokim stężeniu w organizmie powodują uszkodzenie komórek ośrodkowego układu nerwowego. Do przewlekłych stanów zapalnych zaliczamy choroby autoimmunologiczne a wśród nich chorobę Hashimoto. Brainfog w chorobie Hashimoto występuje często. Nieprawidłowe działanie tarczycy koreluje z zaburzeniami koncentracji czy zdolnościami do przyswajania informacji. Dlatego ważne jest, aby regularnie się badać i sprawdzać czy w organizmie nie występuje przewlekły stan zapalny.
Istnieje kilka wskazówek na to jak utrzymać nasz mózg w dobrej kondycji.
Pomóż innym zdobyć wartościową wiedzę. Udostępnij ten artykuł na swoim Facebook’u.
Bibliografia:
[1] Podemski R., Kompendium neurologii, Wydanie 2. Wydawnictwo Via Medica, Gdańsk 2011.
[2] Borkowska A., Pamięć i jej zaburzenia w MCI, Wydanie 1. Wydawnictwo Medical Education, Warszawa 2012.
[3] Fischer M., Brain fog – Co Twój próbuje Ci powiedzieć?, Body Challenge 2016; 6 (6): 52-55
[4] Ross A. i wsp.: What is brain fog? An evaluation of the symptom in postural tachycardia syndrome, Clin Auton Res. 2013 Dec; 23(6): 305–311.
Publikowane na blogu treści są opiniami niezależnych autorów – specjalistów w dziedzinie nauki i dietoterapii. Norsa Pharma Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści zawarte w publikacjach.