Święta Wielkanocne mogą być nieco trudniejszym okresem dla osób z chorobą Hashimoto (autoimmunologiczne zapalenie tarczycy), które starają się dobrze odżywiać lub są na diecie eliminacyjnej. Okres świąteczny może być źródłem niepokoju, podczas gdy samo utrzymanie specjalistycznej diety jest już wystarczającym wyzwaniem na co dzień. Gdy dodamy do tego spotkania rodzinne i towarzyskie, podróże, nieznane restauracje i sklepy spożywcze, to wyzwanie — i potencjalne konsekwencje — mogą wydawać się nie do pokonania. Jednak przy odrobinie dobrego planowania można nie tylko przetrwać, ale także dobrze funkcjonować w okresie świątecznym. Poniżej znajdują się sprawdzone sugestie, które mogą pomóc podczas Świąt osobom z chorobą tarczycy Hashimoto.
Spis treści
Asortyment wspaniałych potraw nigdy nie jest tak widoczny jak podczas wielkich świąt, takich jak Wielkanoc. Do tradycyjnych dań możemy zaliczyć m.in. żurek, jajka podane na wiele sposobów, domowe wędliny, białą kiełbasę i pasztet, a także słodkie wypieki takie jak np. Mazurek, Babka, Pascha. Bardzo ważną częścią przygotowań do Wielkiej Nocy jest również tzw. Święconka, czyli koszyk z jedzeniem i ozdobami przygotowywany w Wielką Sobotę i zanoszony do kościoła w celu pokropienia święconą wodą i pobłogosławienia. Święconka zwykle zawiera małe porcje produktów tj.: chleb, masło w kształcie baranka wielkanocnego, sól i pieprz, kiełbasę (wybór suchych brązowych kiełbas i biała wielkanocna kiełbasa), coś słodkiego (najczęściej Babka lub Mazurek) i oczywiście Wielkanocne jajka symbolizujące Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.
Czy wszystkie te dania i produkty są bezpieczne dla osób z chorobą Hashimoto? Oczywiście to zależy od podłoża choroby, od tego czy dana osoba stosuje dietę eliminacyjną. Dietoterapia Hashimoto opiera się na prawidłowym odżywianiu organizmu i regulacji układu odpornościowego poprzez dietę przeciwzapalną. Pacjenci z Hashimoto powinni często eliminować laktozę z powodu nietolerancji oraz interakcji z lewotyroksyną (lek na niedoczynność tarczycy) oraz glutenem ze względu na możliwe interakcje gliadyny z antygenami tarczycy. Należy także zadbać o prawidłowy poziom spożycia białka, błonnika pokarmowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza z grupy n-3 (omega-3).
Przyjrzyjmy się zatem powyżej wskazanym potrawom tradycyjnym – czy są one bezpieczne dla osób z Hashimoto, czy należy je wyeliminować ze świątecznego menu lub czy można je czymś zastąpić?
Święta mogą być synonimem stresu i niestety dla osób z chorobami autoimmunologicznymi może to oznaczać niechciany wybuch. Może pojawić się frustracja, lęk czy inne przykre emocje podczas Wielkanocnych spotkań okraszonych dużą ilością pokus i niekorzystnej żywności. Dla osób z chorobami tarczycy bardzo ważne jest także zachowanie zdrowia psychicznego. Jak więc ich uniknąć w okresie świątecznym? Pomocne jest m.in. świadome, spokojne oddychanie przez kilka minut – brzmi banalne, ale jakże skuteczna jest ta czynność; ruch czy spacer, zwłaszcza w towarzystwie najbliższych, także ukoi nasze nerwy; sen – bardzo ważny zawsze, codziennie, ale czasem w zgiełku przygotowań do świąt jest go po prostu za mało, a to duży błąd, bo aby być szczęśliwym i gotowym na niecodzienne spotkania, należy być wypoczętym człowiekiem.
Wielkanoc to dzień świętowania i rozkoszowania się obfitymi, tradycyjnymi potrawami i wypiekami. Podczas wielkanocnej uczty łatwo jest przesadzić, ale chodzi o równowagę. Zdrowie jest bardzo ważne, a osobom z chorobą Hashimoto zależy często jeszcze bardziej na zdrowej i korzystnej dla nich diecie, dzięki której ich samopoczucie jest lepsze. Święta jednak mogą być trudnym okresem dla kogoś z chorobą tarczycy, kto stara się dobrze odżywiać. Trzymanie się swoich nawyków żywieniowych w tym okresie nie jest łatwe, ale jest możliwe. Najkorzystniejszym może okazać się własne świąteczne menu przyjazne dla tarczycy lub skosztowanie tradycyjnych potraw w formie degustacyjnej oraz wybieranie dań, które składają się z dozwolonych produktów.
Pomóż innym zdobyć wartościową wiedzę. Udostępnij ten artykuł na swoim Facebook’u.
Bibliografia:
Publikowane na blogu treści są opiniami niezależnych autorów – specjalistów w dziedzinie nauki i dietoterapii. Norsa Pharma Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści zawarte w publikacjach.