7 lutego 2019
ph żołądka a hashimoto

Dlaczego zakwaszenie żołądka jest tak ważne? Szczególnie w chorobie Hashimoto

Prawidłowe pH żołądka to jedna z najistotniejszych kwestii zdrowotnych i aspekt ten bardzo często łączony jest również z chorobą Hashimoto. Sytuacja idealna to poziom zakwaszenia żołądka […]
29 stycznia 2019
suplementacja w hashimoto

N-acetylocysteina (NAC) – „supersuplement“ dla osób z chorobą Hashimoto.

Związek ukrywający się pod enigmatycznym skrótem NAC to nic innego, jak pochodna L-cysteiny – siarkowego aminokwasu, który naturalnie występuje w organizmie.   N-acetyl-L-cysteina jest najlepiej przyswajalną […]
11 stycznia 2019

Kwasy Omega -3. Dlaczego powinny być istotnym elementem dietoterapii choroby Hashimoto?

Ponieważ posiadają szeroko udokumentowane działanie przeciwzapalne, dzięki czemu znacznie wspomagają terapię chorób autoimmunologicznych. Głównym przedstawicielem kwasów omega-3 jest kwas α-linolenowy (ALA) – prekursor długołańcuchowych kwasów tłuszczowych […]
7 stycznia 2019

Dlaczego choroba Hashimoto częściej dotyka kobiety?

Jak podają statystyki – choroby autoimmunologiczne mają znacznie wyższy wskaźnik występowania u kobiet niż u mężczyzn. Należą do nich toczeń rumieniowaty układowy, zespoł Sjogrena, pierwotna marskość […]
4 stycznia 2019

Dlaczego w chorobie Hashimoto wypadają włosy (i jak temu zaradzić)?

Tarczyca jest organem, którego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na cały organizm a produkowane przez nią hormony regulują metabolizm wszystkich komórek organizmu. Dotyczy to także tych przemian metabolicznych, […]
3 stycznia 2019

Dlaczego cynk jest tak istotny w chorobach autoimmunologicznych?

Cynk to pierwiastek, którego obecność jest kluczowa by zachować dobre samopoczucie. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania zmysłów węchu i smaku, odtruwania, gojenia ran i pracy tarczycy. […]
2 stycznia 2019

Choroba Hashimoto a reakcja na pokarmy

Zapalenie tarczycy typu Hashimoto bardzo często związane jest z toksyczną reakcją na pokarmy, wynikającą z ich struktury. Ponadto trudna do strawienia żywność – gluten, nabiał i […]
27 grudnia 2018

Dlaczego należy suplementować selen? (i nie łączyć go z cynkiem!)

Faktem jest, że choroba Hashimoto związana jest z niedoborami niezbędnych składników pokarmowych. Coraz więcej jest także doniesień podkreślających rolę suplementacji określonych witamin i mikrolementów w terapii […]